Hlavní obsah

Tahle rozhodnutí nás sráží, řekl Trpišovský o penaltě. Bodů čekal mnohem víc. Co psychika?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí porážka za sebou, znovu bez vstřeleného gólu. Fotbalová Slavia leží přikrytá pořádně tlustou dekou. Podruhé během jednoho týdne marně bušila v Konferenční lize do Kluže, což proložila ligovým fiaskem v Olomouci. Sešívaní si po porážce 0:2 s Kluží v Rumunsku zadělali na malér, vidina hladkého postupu do vyřazovací fáze třetí evropské soutěže se rozplynula. Slavia je po čtyřech zápasech mimo postupová místa. „Musíme zlepšit svůj výkon, hlavně produktivitu. Příště jedeme na Ballkani, kde musíme získat tři body a udržet se ve hře o postup. To stejné musíme předvést i doma se Sivassporem. Jiná cesta není,“ zavelel slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání s Kluží.

Článek

Vztek s ním ale nelomcoval. „Hodně naštvaný jsem byl v Olomouci, tady tolik ne. Kdybychom si odmysleli tu penaltovou situaci, odehráli jsme velmi dobrý první poločas,“ bilancoval velitel slávistické lavičky duel v Kluži.

Jenže sešívané srazila další individuální chyba, Peter Olayinka už v 10. minutě zbytečně fauloval Karla Muhara v pokutovém území, domácí šli z penalty do vedení. „Tahle rozhodnutí nás sráží. Nevím, jak velký byl kontakt, ale míč, který byl nahoře, se Peter nůžkama snažil odkopnout a trefil hráče do hlavy. To jsou situace ve vápnech, které rozhodují zápasy. Místo toho, abychom dali gól z velice dobrého úvodu, tak přijde tenhle moment, kdy darujeme penaltu soupeři,“ posteskl si Trpišovský.

Jeho mužstvo už více než tři zápasy nedalo gól. Proti Kluži sice mělo převahu, ale bez efektu. „Vždycky nám chybí dobré řešení nebo rozhodnutí. Často netrefíme bránu. Bavíme se o tom pořád, produktivitu musíme zlepšit. Gól by hodně pomohl jednotlivcům i týmu,“ uvědomil si slávistický kouč.

Foto: Sofascore.com

Statistika utkání Kluž - Slavia.

Co teď po mužstvu žádá? „Musíme si dávat krátkodobé cíle. Potřebovali bychom odehrát i ošklivější zápas, ale abychom ho výsledkově zvládli. Musíme hrát s nasazením jako třeba tady Oscar v defenzivě. Chybu udělal, ale některé situace dokázal uhasit. Musíme být v pokutových územích agresivnější, důraznější a zodpovědnější. Tam se rozhoduje. My hrajeme celkem dobře mezi vápny, ale to nerozhoduje. Další věcí jsou třeba standardní situace, tady jsme z nich dvakrát inkasovali,“ vypočítával Trpišovský.

Situaci Slavie popisuje jako „složitou“. Není se co divit, ve společnosti Kluže, Ballkani a Sivassporu se od českého vicemistra čekal jasný postup do vyřazovací fáze z prvního místa. „Nejsme v dobré pozici, po čtyřech kolech máme čtyři body, čekali jsme jich mnohem víc. Musíme s tím něco udělat, prohrát tři zápasy v řadě je trestuhodné. Musíme předvádět konstantní výkony, udržet si tempo z úvodů zápasů po celých devadesát minut a být produktivní,“ vybídl své svěřence.

Sešívaní cítí, že tlak roste. „Musíme za to vzít my zkušení v realizačním týmu i ti na hřišti. Nikdo jiný to prostě nezmění. Už dříve jsem říkal, že když se týmu daří a je rozjetý, tak může hrát každý. Když jste ve složité situaci, tak se ukáže, kdo tomu týmu může pomoct a kdo dává góly třeba za rozhodnutého stavu,“ podotkl Trpišovský.

Vnímá, že se problémy kumulují. „Je to třetí prohra v řadě. Zhoršuje to sebevědomí hráčů v klíčových momentech, což teď postrádáme. Bylo to vidět třeba na brejku v úvodu. Kdyby ti hráči měli jiné sebevědomí, tak jsme to dohrávali do prázdné brány. Ovšem skončilo to v podstatě tak, že jediný hráč soupeře ve skluzu odehraje míč do autu, a my z toho nemáme ani gólovku. Sebevědomí momentálně ovlivňuje naše rozhodnutí na hřišti, kde to teď musí vzít na sebe zkušení hráči,“ rozebral psychický stav mužstva šestačtyřicetiletý kouč.

Reklama