Hlavní obsah

GLOSA: Německo je po dalším krachu na prahu reformy, vystoupení v Kataru zpackali všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho omílané sportovní pravdy se stávají lží. Že je fotbal hra, kterou hraje dvaadvacet borců, ale vždy vyhraje Německo? Že jsou Němci turnajovým mužstvem? Ne, už ne. Země, která v historii vystoupala čtyřikrát na trůn pro mistra světa, shořela na třetím velkém šampionátu po sobě. Na probíhajícím mistrovství v Kataru vypadla stejně jako před čtyřmi lety v Rusku už v základní skupině, tyhle dva kolosální neúspěchy proložila krachem v osmifinále na Euru. Německo stojí na prahu nové reformy.

Foto: Sport.cz s využtím ČTK/AP Darko Bandic

Fotbalisté Německa zažili na MS další pohromu.

Článek

V osmdesátimilionové zemi přišly zásadní fotbalové změny v roce 2004 po bídném vystoupení na evropském šampionátu, kde parta tehdejšího kouče Rudiho Völlera mazala domů po porážce v posledním zápase skupiny od českých náhradníků. Důkladná analýza, nová koncepce a následná práce dovedly Němce znovu na vrchol, kterým se stalo zlato na mistrovství světa v roce 2014 v Brazílii. V posledních letech ale přešlapuje tahle velmoc na místě, nyní upadá do těžké deprese.

Kritika v zemi je drtivá. Kromě médií i hlavní trenér Hansi Flick ukazuje na to, že systém v mládeži nefunguje dobře. Všeobecně se ukazuje na to, že mužstvu chybí typičtí útočníci nebo kvalitní krajní obránci. Měla by přijít sebereflexe, podrobné vyhodnocení a nová nastavení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kostarika - NěmeckoVideo: Česká televize

Za blamáž v Kataru jsou vinni všichni. Už nastavení před turnajem působilo zvláštně. Zdálo se, že v německém táboře se řeší víc, zda má kapitán Manuel Neuer nastoupit s duhovou páskou na podporu sexuálních menšin než samotný duel s houževnatými Japonci.

Flick pak první utkání svým způsobem prokoučoval nepovedenými střídáními, po nichž se jeho parta sesypala. Když mu pak zásahy do sestavy vyšly v druhém vystoupení se Španělskem, před třetím utkáním s Kostarikou od nich zase upustil. Nenasadil od začátku útočníka do vápna Niclase Füllkruga, Joshua Kimmich hrál pravého beka, ačkoliv je považován hlavně za skvělého středního záložníka.

Přitom to v zápase vypadalo, že je v silách Němců, při vší úctě ke Kostarice, vypráskat Středoameričany podobně jako Španělé (7:0) a třeba se i zapojit do postupové tahanice vysokým skóre. Výhra 4:2 však byla málo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Mimo jiné se potvrdilo, jak se mužstvo okolo veterána Thomase Müllera trápí v koncovce, což není náhlý problém. Do očí bijící pak byla nejistota stoperů a brankáře Neuera. Otázky, jak tyhle věci řešit, si musí Flick a spol. položit a reagovat.

Německo za rok a půl hostí mistrovství Evropy. Není čas na razantní přestavbu, ale Flick (případně někdo jiný) mohou některé zásadní kroky učinit. Potenciál v týmu dřímá, na šampionátu se například projevilo, jak klíčové úkoly přebírá stále ještě devatenáctiletý ofenzivní záložník Jamal Musiala. On je hráčem budoucnosti a nadějí Německa. Sám ale nic nezmůže.

Reklama