Hlavní obsah

Cože? My jsme byli vyřazeni? nechápal trenér Španělska na MS po porážce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prvních poločasech se zdálo být vše jasné a předpokládané. V závěrečných duelech skupiny E na fotbalovém MS vedli Němci nad Kostarikou a Španělé nad Japonskem shodně 1:0, což oběma favoritům zajišťovalo cestu do osmifinále turnaje. Vše se pak zvrtlo hlavně pro Němce, kteří na světovém šampionátu stejně jako před čtyřmi roky po skupině končí. Na pár minut ale byla situace taková, že kromě Němců byli ze hry také Španělé. Kouč druhého jmenovaného týmu přitom o tom neměl nejmenší tušení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

 
Článek

V 70. minutě se totiž Kostaričané ujali vedení po vlastním gólu Manuela Neuera (2:1). A to už bylo v době, kdy Japonci měli stejným skóre navrch nad Španěly. V tu chvíli se virtuálně vyšvihli s šesti body na postupové pozice vedle Japonska i Kostaričané.

„My jsme byli na tři minuty vyřazeni? Vůbec jsem nevěnoval tomu druhému zápasu pozornost. Kdy se to stalo? To jsem vůbec nevěděl. Kdyby ano, tak bych z toho měl infarkt," cituje zámořská stanice ESPN slova španělského kouče Luise Enriquea z pozápasové tiskové konference.

Pro Španěly se nicméně v souběžně hraném duelu začala situace rychle vracet do příznivějšího módu, když dvěma góly znovu otočil zápas Kai Havertz a výhru favorita na konečných 4:2 pečetil Niclas Füllkrug. Němcům nicméně byla výhra k ničemu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ao Tanaka vystřelil Japonsku senzační vítězství nad ŠpanělskemVideo: Česká televize

Kvůli šokující výhře nad Španělskem totiž na jejich úkor postoupili Japonci. A to navíc dost kontroverzním vítězným gólem Aoa Tanaky. Panovalo velké podezření, že míč už předtím opustil celým objemem hřiště. VAR nakonec platnost gólu potvrdil, i když z opakovaných záběrů se spíš zdálo, že by platit neměl.

„Z mého pohledu byl míč jasně mimo jen z poloviny. Víc k tomu kvůli rychlosti celé akce nemohu říct. Bál jsem se, že gól platit nebude. Nakonec ale byl uznán, což je skvělé," radoval se střelec vítězné branky.

Japonci tak po dvou výhrách nad původně velkými favority celého turnaje postupují z první příčky. Španělé, kteří májí shodně s Němci čtyři body, ale mnohem lepší skóre, se musí spokojit s druhým místem a osmifinálovým duelem proti Maroku.

„Ve fotbale si to buď zasloužíte, nebo ne. A my jsme si to dnes nezasloužili. Nejsem šťastný, rád bych byl na prvním místě skupiny. Japonci nám ale během pěti minut dali dva gólu a rozložili nás. Zkolabovali jsme, mohli nám dát další dva góly," dodal Enrique.

Byl podle vás před rozhodujícím gólem Japonska proti Španělsku míč už v autu?
Ano
66 %
Ne
34 %
Celkem hlasovalo 11853 čtenářů.

Reklama