Hlavní obsah

GLOSA: Nová krev je nutností, Lingr či Zelený ve Walesu obstáli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wales, osudový soupeř. V kvalifikační skupině o mistrovství světa doma zvítězil 1:0 a v Praze uhrál remízu 2:2, takže českou fotbalovou reprezentaci odsunul na třetí příčku a připravil ji o možnost nasazení před losem baráže. Poněkud škodolibý osud chtěl, aby právě ve Walesu neúspěšný kvalifikační cyklus také skončil. V přípravném duelu už stejně šlo vlastně o začátek nové éry, příležitost vyzkoušet další hráče.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/John Sibley

Jan Kuchta (vpravo) při souboji s Chrisem Mephamem z Walesu.

Článek

Měli být v Polsku a svádět tam rozhodující bitvu o postup do Kataru. Jenže po porážce ve Švédsku proběhl závěr kvalifikačního cyklu mistrovství světa v úplně jiných kulisách povinného přípravného utkání ve Walesu.

Fotbalová asociace bude během dubna analyzovat celou kvalifikaci a rozhodovat o osudu trenéra Jaroslava Šilhavého a jeho realizačního týmu. Bookmakeři už mezitím vypisují kurzy, podle jejich preferencí se novým hlavním koučem národního týmu stane Ivan Hašek. K Šilhavému zase údajně dorazila lákavá klubová nabídka z Egypta.

Nebylo lehké dostat hráče po baráži na správnou vlnu, ale zvládli to, hodnotí Jaroslav ŠilhavýVideo: FAČR

Ať už reprezentaci povede do příští kvalifikace EURO 2024 v Německu kdokoliv, bude potřebovat co nejširší kádr. Širší, než bývalo zvykem. Termínová listina je i vinou delší přestávky kvůli pandemii nabitá k prasknutí. Vůči nejvytíženějším hráčům je až likvidační, což samozřejmě národní tým limituje. Základní skupinu dohrával s přeplněnou marodkou a do baráže šel s naprosto stejnými komplikacemi.

Nelze se upnout ke spásné víře, že až se opory uzdraví, bude nároďák zase silný. Okysličení kádru je nutností. Obrovský problém představuje hned nejbližší akce. Čtyři náročné zápasy první divize Ligy národů v deseti dnech na začátku června, po skončení klubové sezony. Takovou porci budou muset nejspíš zvládnout dvě jedenáctky, přitom vzhledem k termínu se dá reálně očekávat spousta omluvenek.

Nové tváře se hlásí. Střelec Kuchta, slávistický dravec Lingr či sparťanský válečník Krejčí mladší. V Cardiffu došlo také na Petráška, Staňka, Zeleného nebo Jurečku.

Obrovsky šťastný reprezentační nováček Ondřej Lingr. Zbavil se i zdravotních problémůVideo: SK Slavia Praha

Češi uhráli remízu 1:1 po solidním výkonu v první půli a matném představení po přestávce. Pokud jde o testování nových adeptů, v dobrém světle se představili Lingr a Zelený. Krejčí se na hřiště překvapivě nedostal vůbec, plnou porci devadesáti minut až do úmoru znovu musel odsloužit kapitán Souček.

Výsledkově národní tým každopádně nepřekročil svůj stín na hřištích soupeřů. Češi prohráli čtyři z předchozích pěti venkovních zápasů (bez vstřeleného gólu). V Cardiffu jim Součkova trefa zajistila aspoň plichtu, ale pokud se chtějí kvalifikovat do Německa, budou se muset naučit venku zase vyhrávat.

Reklama

Související témata: