Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň jako nechtěný rekordman Ligy mistrů? Naděje umírá poslední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň je za 450 minut v Lize mistrů bez gólu. Barcelona bude na jaře hrát Evropskou ligu a Juventus, Atlético Madrid či Leverkusen před posledním kolem nemají jisté ani to. Glasgow Rangers mají na kontě pět porážek při skóre 1:19. A pak je tu Plzeň. I ona je ve skupině s obry bez bodu a zbývá jí úterní rozlučka s Barcelonou. Možná i vy už teď tipujete, že Viktoria zakončí podzim s nulou, ale vážně se to stane?

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Milan Havel (vpravo) a Pavel Bucha na San Siru.

Článek

V létě vyřadila HJK Helsinky, Tiraspol i Karabach a po čtyřech letech otevřela dveře do nablýskané Ligy mistrů. Plzeň trefila zlatý jackpot, boss Adolf Šádek začal klidně spát a za odměnu přišel zajímavý los s Bayernem, Barcelonou a Interem Milán.

Trenér Michal Bílek a jeho hráči opakují slova o velkých zážitcích i cenných zkušenostech, které v domácí lize nenaberou. Setkání se slavnými značkami má pokaždé stejnou pointu, liší se jen výše porážky.

Soupeřova kvalita je mnohem výš. Soupeř má hráče světové úrovně. Soupeř nám toho moc nedovolil.

Pozápasová hodnocení bývají jako přes kopírák - a těžko je jde zpochybňovat, protože los si s Bílkovým týmem poťouchle prohrál.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Henrikh Mkhitarya dává první gól zápasu

A najednou je tu reálná hrozba překonání jedenáct let starého rekordu Ligy mistrů: Dinamo Záhřeb na podzim 2011 prohrálo všech šest partií skupinové fáze s celkovým skóre 3:22. Pravda, Plzeň v tom není sama, zdatně jí konkurují zmínění Rangers.

Ale o tohle ani tak nejde.

Důležitější je dobrý pocit a posílení sebevědomí do další bitvy o titul krále fotbalového Česka. Obojí se povedlo třeba ve druhé půli domácího zápasu s Bayernem. Pravda, mnichovský kolos měl pohodlný náskok 4:0 a prostřídal, ale dva góly za poločas se počítají.

A teď si představte, že by Plzeň dokázala bodovat v epilogu s Barcelonou... Už jí o nic nejde, do města čtyř řek dorazí s hořkou jistotou třetího místa ve skupině a přesunu do Evropské ligy. Na podzim to katalánské partě v Champions League drhne a uhrála jen slabé čtyři body.

Viktoria bude i pošesté outsiderem a navíc jí chybí několik zraněných opor, přesto nebude bez šance. Extra motivací bude našlapaný stadion a příjemný polštář z vlastní historie: Plzeň ještě nikdy v Lize mistrů neprohrála poslední zápas.

Před jedenácti lety se jí v Edenu tleskalo za remízu 2:2 s AC Milán a dva roky nato porazila CSKA Moskva 2:1 poté, co stejně jako letos prvních pět zápasů prohrála. A podzim 2018? Vítězství 2:1 nad AS Řím.

Třeba to vyjde i s Barcelonou. I v tomhle případě platí, že naděje umírá poslední.

Reklama