Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň je dobrým žákem. Dávat góly ji ale nikdo nenaučí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň po rekordní 13zápasové vítězné šňůře dvakrát po sobě v lize prohrála. Po Liberci (0:3) nestačila v neděli doma na Karvinou (0:1) a spadla na pátou příčku, kde by na konci soutěže rozhodně být nechtěla. Nicméně, má vůbec současný tým, který trenér Miroslav Koubek začal tvořit v létě za pochodu, na lepší umístění?

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Má fotbalová Plzeň opravdu na to, aby s pražskými S hrála o titul?

Článek

Pokud se shrnou fakta, dojde se k závěru, že stropem Viktorie je třetí místo. A že klopýtnutí s Karvinou nebo v Liberci zas tak překvapivá nejsou. Oproti jaru se obligátní základní sestava změnila hned na pěti pozicích. Kvůli zranění dvou klíčových opor z poslední doby, brankáře Staňka a útočníka Durosinmiho, klidně až na sedmi. Tedy více jak z poloviny.

Prakticky kompletně jiná je obranná řada se stopery Dwehem a Hranáčem, jiné jsou ostré kraje (Cadu, Jirka). Dále pozice podhrotového útočníka (Šulc), nyní i role hrotového útočníka, kde se točí Vydra, Chorý a Kliment. V brance po nepovedeném záskoku dvojky Tvrdoně stojí absolutní zelenáč, 18letý Baier. Ve čtvrtek si odbyl premiéru v dospělém fotbale na půdě Dinama Záhřeb ve skupině Konferenční ligy, v neděli premiéru v rámci české ligy.

Jak říká František v kultovním českém filmu Všichni dobří Rodáci, všechno chce svůj čas. Pokud se tvoří nový tým, nová osa, trvá to minimálně sezonu. A stejně je výsledek nejistý. Například Spartě se i při jejích neporovnatelných finančních možnostech podařilo složit konkurenceschopné mužstvo až po několika sezonách. Je tedy bláhové se domnívat, že Plzeň bude jenom vyhrávat a prohánět Spartu se Slavií. Zákonitě nemůže. Mužstvo je syrové, nevyhne se výkyvům.

Porážka s Karvinou je přece jen z jiného ranku než ta z Liberce, kde i kvůli nejistému brankáři Tvrdoňovi Plzeň jasně padla. V neděli si vytvořila několik stoprocentních šancí, spoustu pološancí, vyprodukovala množství střel. Celkově se dílo trenérovi Koubkovi evidentně daří. Nicméně góly za svoje svěřence dávat nemůže. Bez nich si Plzeň o třetím místě může nechat jednom zdát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.