Hlavní obsah

GLOSA: Ronaldův úprk do pouště bude ztrátou pro celý fotbal

Už žádný Cristiano Ronaldo v evropském velkoklubu, už žádný Cristiano Ronaldo toužící po Lize Mistrů, už žádný sebevědomý CR7 usilující o neprestižnější trofeje. Pokud se potvrdí zprávy, že hvězdný Portugalec směřuje do saúdskoarabského klubu an-Nassr, je to obrovská ztráta pro celý fotbal.

Foto: Profimedia.cz

Jaká bude další budoucnost Cristiana Ronalda?

Článek
Fotogalerie

Je mu 37, má pět zlatých míčů, stejný počet triumfů v Lize mistrů a mnoho dalších trofejí včetně titulu z mistrovství Evropy. Ne, Cristiano Ronaldo už nepotřebuje nikomu nic dokazovat. Navždy bude patřit mezi nejlepší fotbalisty historie.

Je obdivuhodné sledovat, jak chce stále střílet góly, vyhrávat trofeje, být prostě nejlepší. Jenže daleko více se ukazuje, že na trhu není i kvůli pokročilému věku lákavým zbožím. Nebo minimálně ne za podmínek, které si zřejmě rodák z Madeiry diktuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Portugalsko - UruguayVideo: Česká televize

Po „vzájemné dohodě" a konci v Manchesteru United se čekalo, že CR7 primárně odehraje probíhající MS a až poté bude řešit svou budoucnost. Ideální scénář? Za mě návrat do Sportingu Lisabon, kde před 20 lety prolomil brány do velkého fotbalu.

Zůstal by všem na očích (fanouškům, sponzorům, expertům,...) a měl pozornost, která mu dělá dobře. Stále by hrát kvalitní soutěž, deptal obrany soupeřů. A hlavně ukázal, jak je klubu jeho mládí vděčný. K přestupu do Sportingu je ideální příležitost. Proč se ale k obnovení tohoto spojení neschyluje?

Pravdu zná málokdo, z veřejných prohlášení a kroků se však stále jasněji jeví fakt, že peníze jsou jako vždy až na prvním místě. Přitom Ronalda finance zejména díky sponzorům a reklamám rozhodně netrápí. A nikdy už trápit nebudou.

Ve Sportingu by si rozhodně nevydělal 173 milionů liber ročně, v přepočtu zhruba 4,9 miliardy korun, kolik mu údajně nabídl saúdoarabský an-Nassr.

Pokud se informace zahraničních médií o třaskavém podpisu potvrdí, zapláče nejedno oko fotbalového fanouška. Ronaldo stále mohl jezdit po Evropě, dostávat do varu malé i velké příznivce v mnoha zemích a hlavně se stále měřit s těmi nejlepšími.

V Saúdské Arábii po nějaké době zmizí z očí centra fotbalového světa. Ale co když je právě tohle jeho cíl? Co když přehodnotil priority, už nechce být v každém utkání pod drobnohledem médií a expertů, už nechce překonávat rekordy? Ronaldovi bude v únoru 38, má početnou rodinu.

Jak a kde ale plánuje Portugalec své další týdny či roky, ví opět zřejmě jen on. Čistě ze sportovního pohledu by byl úprk do pouště velkou, nenahraditelnou ztrátou. A to si ještě představme, že starý kontinent dříve či později opustí i Argentinec Lionel Messi.

Reklama