Hlavní obsah

GLOSA: Rozhodli pozdě, ale jedině správně. Mistrovství světa v hokeji hrát v Rusku nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce vyčkávala Mezinárodní hokejová federace během válečné invaze Ruska na Ukrajinu, než se odhodlala k jedinému možnému verdiktu ohledně pořadatelství MS 2023. V Petrohradu ani jinde v Rusku se příští rok šampionát hrát nebude, protože to jednoduše s ohledem na chování tohoto státu nejde.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia.cz

Odstavení od hokeje je pro Rusy jedna z nejcitelnějších sankcí, píše ve své glose Martin Kézr.

Článek

V původně určeném dějišti se staví nová hokejová hala. V zemi, kde tento sport milují a taky ho často používají jako propagandistický nástroj, mohl být šampionát opravdu velkou událostí. Jenže vojenskou agresí na území sousedního svrchovaného státu Rusové ztratili morální právo mistrovství světa pořádat nebo se ho účastnit.

Pro hokejové svět je skutečně nemyslitelné, aby se šampionát odehrával v zemi, která válečnou rétoriku proměnila v děsivé činy, kvůli nimiž umírají tisíce lidí. Trvalo dlouho než váhavost IIHF, kterou její místopředseda Petr Bříza zdůvodňoval respektem vůči stanovám a řádům i čekáním na právní analýzy, konečně nahradil jasný postoj.

Za důvody pozdního rozhodnutí lze hledat patrnou diplomatickou i ekonomickou obezřetnost, kterou z lidské roviny nejde moc přijmout. Odebrání pořadatelství zdůvodňuje Rada IIHF obavou o bezpečnost všech zúčastněných hráčů, funkcionářů, médií a fanoušků, ale ta musela být zřejmá už hned pár dnů po rozpoutání agrese.

O šampionát tedy měli Rusové daleko dřív a bez zbytečného otálení, protože jde o jasný vzkaz celému světu, že sport se sice nemíchá s politikou, ale některé kroky Putinova režimu jsou neospravedlnitelné. Rusové za ně musí nést důsledky. A odstavení od hokeje je pro ně jedna z nejcitelnějších sankcí. A ať se to někomu líbí nebo ne, jiná cesta není.

Reklama

Související témata: