Hlavní obsah

IIHF se konečně rozhoupala. Rusko přišlo o hokejový šampionát v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé váhání Mezinárodní hokejové federace (IIHF) nad osudem mistrovství světa v roce 2023 skončilo. Šampionát, který měl od 5. do 21. května příštího roku hostit Petrohrad, byl Rusku s ohledem na válečné tažení vůči Ukrajině odebrán a nový pořadatel bude vybrán při kongresu IIHF v průběhu letošního MS ve Finsku.

Foto: Profimedia.cz

V Petrohradu roste zbrusu nová hokejová hala, kterou měl pokřtít světový šampionát v roce 2023. Rusko ale kvůli agresi na Ukrajině o MS přišlo.

Článek

IIHF sice Rusko a Bělorusko, které Putinovu agresi vůči Ukrajině podporuje, už na konci února vyloučila ze všech reprezentačních akcí minimálně pro zbytek sezony. Rusku zároveň sebrala pořadatelství juniorského MS, které se mělo na přelomu roku uskutečnit v Novosibirsku a Omsku.

Rozhodnutí o seniorském MS v roce 2023 v Petrohradu ale Rada IIHF nepochopitelně odkládala. Nejprve měla naplánované jednání o šampionátu až na 18. a 19. března, k rozhodnutí se ale rozhoupala až o další měsíc později. „Z obavy o bezpečnost všech zúčastněných hráčů, funkcionářů, médií a fanoušků se Rada IIHF na svém zasedání v Curychu rozhodla odejmout práva na pořádání mistrovství světa v ledním hokeji 2023 Rusku," uvedla IIHF v tiskové zprávě na svém webu.

Alternativní organizátor šampionátu v příštím roce by měl být vybrán v průběhu letošního MS ve Finsku. „Bude potvrzen během výročního kongresu IIHF ve finském Tampere, který se bude konat během závěrečného týdne letošního šampionátu," potvrdila IIHF.

Mistrovství by mohlo uspořádat i Česko, kde se má šampionát konat v roce 2024. Dostat se může ale i na Švýcarsko, které vinou pandemie koronaviru přišlo o MS v roce 2020.

Reklama

Související témata: