Hlavní obsah

Pořadatelé Wimbledonu označili vyloučení Rusů za jediné možné řešení

Vyloučení ruských a běloruských tenistů z Wimbledonu bylo podle pořadatelů travnatého grandslamu jediné možné řešení vzhledem k nařízení a požadavkům britské vlády. Jiná alternativa nebyla, uvedl předseda All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) Ian Hewitt v reakci na některé kritiky či možný trest od tenisových organizací WTA a ATP, které rozhodnutí rovněž odsoudily.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Běloruská tenistka Viktoria Azarenková se ve Wimbledonu neobjeví

Článek

"Jsme přesvědčeni, že jsme učinili to nejzodpovědnější rozhodnutí, jaké bylo za daných okolností možné," řekl Hewit britským médiím a zopakoval, že start ruských a běloruských tenistů v Londýně a jejich případný úspěch by mohl být zneužit k propagaci ruského režimu.

Rusům a Bělorusům byla zakázána účast na třetím grandslamovém turnaji roku kvůli invazi na Ukrajinu. Turnaj se uskuteční od 27. června do 10. července a je první akcí, na které tenisoví profesionálové z obou zemí nesmějí kvůli válečnému konfliktu startovat. Jinde se mohou účastnit jako neutrální sportovci.

V mužské dvouhře kvůli tomu budou chybět světová dvojka Daniil Medveděv nebo osmička Andrej Rubljov, který přitom bezprostředně po zahájení invaze vystoupil proti válce na Ukrajině. O Wimbledon přijde i dvojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Rus Andrej Rubljov se letos ve Wimbledonu nepředstaví.

Proti rozhodnutí se postavili například světová jednička Novak Djokovič, legendární Martina Navrátilová a také představitelé mužského okruhu ATP i ženského WTA. Obě organizace navíc vůči organizátorům Wimbledonu zvažují sankce, jako například neudělení bodů do světových žebříčků.

Vedení Wimbledonu dnes zároveň potvrdilo, že pro účast na turnaji nebude platit povinnost absolvovat očkování proti onemocnění covid-19. Nic proto nebrání světové jedničce Djokovičovi v pokusu o obhajobu titulu. Na lednovém Australian Open takovou možnost dvacetinásobný grandslamový šampion nedostal, protože byl v době pokračující pandemie těsně před turnajem jako neočkovaný po delších tahanicích a zrušení víz ze země deportován. Na květnovém French Open může po uvolnění opatření rovněž startovat.

Reklama

Související témata: