Hlavní obsah

GLOSA: Sparta musí zabrat ihned, kluk z plakátu by jí chyběl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned na startu nové etapy jsou docela v kleštích. Fotbalová Sparta od léta vsadila na dánského trenéra Briana Priskeho a je jí jasné, že efekt pro jeho změny bude potřebovat určitý čas. Na druhou stranu však sama přiznává, že žádný čas nazbyt není. Letenští znovu vyhlásili útok na ligový titul a zároveň chtějí strávit podzim v pohárové Evropě. Hned 2. předkolo Konferenční ligy se Stavangerem je tak klíčové pro nastavení atmosféry, v níž Priske a jeho tým začne pouť za stanovenými metami.

Foto: Sport.cz s využitím Vlastimil Vacek/Právo

Dávid Hancko je jednou z klíčových postav Sparty.

Článek

Situace se kvůli poklesu českého národního koeficientu změnila. Loni Sparta vstoupila do předkol Ligy mistrů. Přestože se do hlavní soutěže znovu nedostala, stačilo jí vyřadit Rapid Vídeň, aby měla start ve skupině Evropské ligy jistý. Pokud chce letos projít do Konferenční ligy, musí vyřadit tři soupeře. Žádná možnost opravy není, jakékoliv vyřazení už znamená definitivní konec.

Jaká bude Priskeho Sparta a je pro ni Stavanger jako ostrý start vhodný soupeř? Zásadní otázka. Norský soupeř nemá v Evropě valné úspěchy, představil se v hlavní fázi pohárů pouze v sezoně 2005/06 v Poháru UEFA. Na druhou stranu, norská liga dávno běží, rozehraný Viking je v ní aktuálně třetí.

Žádné výmluvy, reaguje Brian Priske na fakt, že na rozdíl od Sparty je norský soupeř rozehranýVideo: Sport.cz

Letenští jsou favoritem, podstatné je, v jaké formě po letních změnách vstoupí do sezony oni. Kádr ještě není uzavřený, Sparta se rozhlíží, jak by mohla posílit. Zároveň jí ovšem hrozí, že by mohla přijít o Dávida Hancka. Stopera či krajního obránce si vyhlédl Feyenoord Rotterdam. Představy o odstupném se zatím u klubů rozcházejí, ale co není, může být.

Hancko je zástupce nového kapitána Ladislava Krejčího mladšího, vzhledem k záložníkovu zranění si tak na úvod navlékne pásku na rukáv. Spolu také figurují na seskupení pěti hráčů, které Sparta před novou sezonou na velkém billboardu vyvěsila na svůj stadion.

Trochu hrozí, že se bude muset předělávat v případě, pokud by Feyenoord přece jen přitlačil a představy Sparty naplnil. Peníze na to po nedávných lukrativních prodejích má...

Ne finančně, ale sportovně by Spartu bolelo, kdyby nepostoupila v Konferenční lizeVideo: Sport.cz

Čert vem plakát, ale Hancko by v dané fázi vývoje mužstva moc chyběl. Pryč je Hložek, který v případě nouze dokázal zachránit zápas sám, skončil dlouholetý kapitán Dočkal. Priske potřebuje rychle najít nové lídry, o které se může opřít. Mužstvo je hodně mladé a Hancko patří mezi jeho klíčové postavy.

Sparta se dala na méně probádanou cestu se zahraničním koučem, musí se jí ovšem držet, i kdyby start nevyšel optimálně. Priskeho náročné notičky dávají smysl, tým se však na soustředění v Rakousku přece jen představil v poněkud syrovém stavu a jeho vývoj může drhnout. Pak bude na vedení, aby za dánským koučem stálo.

Pro tým v rudých dresech je důležitější než kdy dřív, aby ročník odstartoval úspěšně. Hned po odvetě s Vikingem začne i domácí liga. Plzeň a Slavia v ní v minulé sezoně poztrácely jen minimum bodů. Sparta nemůže spoléhat, že rivalové povolí, musí zabrat ihned.

Reklama

Související témata: