Hlavní obsah

GLOSA: Třinci chybí k hattricku čtyři kroky. Uspěje i ve finále urputnou defenzivou?

Osm zápasů, osm vítězství a nejrychlejší možný postup do finále. Obhájce mistrovské trofeje z posledních dvou dohraných ročníků Třinec stojí před posledními dveřmi, za kterými čeká mistrovský hattrick a síň extraligové slávy. Stačí mu dělat poslední čtyři kroky.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Hokejisté Třince se radují z branky

Článek

Tým, kterému pevnou rukou vládne trenér Václav Varaďa, jde za trofejemi po předem jasně nalajnované cestě, ze které nesmí nikdo uhnout ani o píď. Každý hráč má v týmu svou jasně definovanou roli, kterou musí plnit. Kdo na tohle nepřistoupí, ten pod Varaďou nemůže hrát.

Mistr světa z let 2000 a 2005 po svém nástupu do pozice hlavního trenéra Třince v roce 2017 vsadil na jasně definovanou strategii. Tou je nekompromisní obrana brankového prostoru, která začíná už ve středním pásmu, téměř dokonalé blokování střel soupeře, efektivní práce před brankou a rychlý přechod do smrticích brejků.

Tahle taktika obzvláště v play off skvěle funguje, přestože nezaujatého fanouška nebaví. Past ve středním pásmu, málo gólů a až příliš soustředěný výkon není to, co by fanoušky přivádělo do varu. Ovšem vede k úspěchu, což Třinec pod Varaďou dokazuje.

Hráči mají v Třinci jasně rozdělené role a ty plní. „Dali jsme o gól více, a to nám stačí," opakuje po každém těsném vítězství, které Třinec přibližuje k třetímu titulu v řadě Varaďa.

A Vladimír Svačina, který se v této sezoně do Třince vrátil z Vítkovic mu přitakává. „Každý útok začíná v obraně. Když si v ní vypomůžeme a nenecháme je dorážet, tak nebudou mít šance, a naopak ty naše přijdou. A to je chvíle, kdy udeříme," říká.

Foto: Vít Černý, ČTK

Třinecká radost po boji s Mladou Boleslaví.

Třinec prolétl do finále osmi výhrami při skóre 19:7, což ukazuje na další důležitý aspekt na cestě do finále. Stejně jako v minulém play off jím je Ondřej Kacetl, jenž s téměř 97procentní úspěšností zásahů znovu dominuje brankářům. V letošním play off vychytal už tři čistá konta, ve čtyřech dalších zápasech pustil jediný gól. Podle názoru trenéra Varadi mu nevyšlo jen třetí utkání semifinále, kdy pustil dva góly a pakoval se na střídačku. O den později byl ale zpátky v brance a třiadvaceti zákroky pomohl k postupové výhře Třince 2:1 nad Mladou Boleslaví.

Ano, může se zdát, že Třince neměl cestu do finále nijak extrémně složitou. Ve čtvrtfinále mu nedokázaly vzorovat virózou a těžkou sérií proti Olomouci unavené Vítkovice a v semifinále došly síly také Mladé Boleslavi, která měla v play off v nohách o šest utkání více.

Těžko předpovídat, jak by Třinec zvládl semifinále proti Spartě, nebo zda by dokázal ve čtyřech zápasech vyřadit Liberec. A je zcela zbytečné se tím zabývat, protože hokejisté Mladé Boleslavi si svou účast v semifinále vybojovali právem. Ale prohráli a prvním finalistou se stal Třinec, který bude hrát Masarykův pohár počtvrté v řadě.

Ve finále se Ocelářům postaví po úspěchu dychtící a hvězdnými hráči naditá Sparta, anebo překvapení této sezony Motor České Budějovice s veterány Gulašem, Pechem, Vondrkou a Jiřím Novotným. Ať to bude ten, či onen, budou mít možnost dokázat, že i Třinec se dá porazit. Zda bude loučení veleúspěšného Václava Varadi s Třincem ozdobeno mistrovským hattrickem se dozvíme nejpozději v sobotu 30. dubna, kdy je na programu sedmé finálové utkání.

Jiří Tomaškovič

Ostravský rodák Jiří Tomaškovič přišel do světa médií v roce 2000, kdy nastoupil do okresního Týdeníku Region v Novém Jičíně. V roce 2007 zamířil z tehdy už Novojičínského deníku do krajské redakce Moravskoslezského deníku v Ostravě, kde přinášel především informace z extraligových hokejových stadionů v Třinci a ve Vítkovicích. Věnoval se také atletické Zlaté tretře či futsalu. V letech 2009 až 2011 pracoval na pozici editora v Týdeníku Sedmička, odkud v roce 2011 přesídlil na post externího redaktora MF Dnes se zaměřením na Novojičínsko. Od září 2012 pracuje v deníku Právo, nejprve jako redaktor zpravodajství pro Novojičínsko a Karvinsko, na začátku roku 2015 se vrátil ke sportu a pro deník Právo a web Sport.cz pokrývá sportovní dění v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata: