Hlavní obsah

GLOSA: Ve finále ji drží síla mentální i fyzická. Sparta se blíží cíli i díky drábovi v pozadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou první ani poslední, kdo poznává, že závěrečný krok je nejtěžší. Čím blíže fotbalisté pražské Sparty svému cíli jsou, tím upracovanější jejich herní projev je. Vysněný mistrovský titul, první po devíti letech, mají nicméně na dosah. Tam, kde hapruje kreativita a kombinační invence, nastupuje síla mentální i fyzická. Tedy aspekt, který Letenští v minulých sezonách postrádali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Matěj Kovář a Christian Clarup oslavují vítězství.

Článek

Krátká rekapitulace posledních týdnů ukáže, že poslední kontrolovaný klidný zápas sehrála Sparta začátkem dubna ve 26. kole v Pardubicích. Od té doby vítězí či remizuje už jen silou vůle, často musí dohánět gólovou ztrátu a prosazuje se až v závěru či dokonce nastavení.

Mentální síla Priskeho týmu je patrná. Nebyla by však možná bez patřičné fyzické kondice. Když si necháváte rozhodnutí až do posledních minut, musíte na to mít sílu. V posledních letech byla výsadou hlavně slávistů, kteří běžecky dokázali perlit i v Lize mistrů. Naopak jejich nesmiřitelní rivalové odpadávali dávno před koncem sezony.

Kde se tedy potřebná kondice ve sparťanech vzala? S nástupem šéfa kondiční přípravy Christiana Clarupa. Vyhlášeného drába, který devět let dohlížel na kondici v dánském Midjtyllandu. V klubu spolupracoval s trenérem Brianem Priskem, který si ho přivedl také do Prahy.

Rychlost, intenzita, síla. Mantra, kterou od léta Sparta vyznává. Vstupní data potvrdila, že kondiční úroveň hráčů není na požadované výši. Začátek letní přípravy tak připomínal galeje. Hned na startu koňské dávky ve velké intenzitě, také po herních trénincích hráče bolely nohy jako dlouho ne. Sparta ovšem vsadila na větší náročnost a uhnout z cesty už nebylo možné.

Zázraky do druhého dne Clarup na rovinu nesliboval. Upřímně avizoval, že nikdo nedokáže odpovědět na otázku, jak dlouho trvá dostat hráče na požadovanou fyzickou úroveň.

Sparta jako loňská Plzeň. Příspěvek v pořadu Přímák s Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

Pokrok byl nicméně rychle patrný. Datové údaje měly výrazně vzestupnou tendenci. Clarupova filozofie je docela jednoduchá. Pracuje s rychlostí, intenzitou a silou. Pak se snaží být konzistentní, což znamená, že s týmem dělá ty samé věci znovu a znovu, pořád dokola.

Bylo jasné, že očekávaný efekt by se měl dostavit až za nějaký čas. V zimní přípravě už na tom byli sparťané mnohem líp, takže na jaře mohlo začít jejich velké dohánění sedmibodové ztráty na první příčku po podzimu.

Že teď mají dvě kola před koncem v čele tabulky náskok pěti bodů na druhou Slavii a dva mistrovské mečboly k dobru, je i zásluha nenápadného dánského drába Clarupa v pozadí.

Reklama

Související témata:
Kondice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.