Hlavní obsah

GLOSA: Výbuch Argentiny proti všem předpokladům. Kam se poděla kreativita?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Fotbal nemá logiku,“ říkával již před mnoha lety legendární trenér Tomáš Pospíchal. A na letošním světovém šampionátu se na potvrzení jeho slov nemuselo dlouho čekat. Na úvod derniérového mistrovství světa svého kapitána Lionela Messiho totiž Argentina vyšla naprázdno s trpaslíkem ze Saúdské Arábie (1:2), ačkoliv předtím neprohrála 36 utkání v řadě, a zadělala si na pořádnou postupovou šlamastyku.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP - Natacha Pisarenko

Zklamaný Lionel Messi po nečekané prohře se Saúdskou Arábií.

Článek

Messiho cesta za dosažením nesmrtelnosti v jeho domovině tak dostává pořádné trhliny. Aby se v očích svých krajanů vyrovnal legendárnímu Diegu Maradonovi, letos svůj tým k triumfu dovést prostě musí. A papírové předpoklady naznačovaly, že by se mu to konečně mohlo podařit, vždyť Argentina šla do utkání proti Saúdům v roli úřadujícího mistra Jižní Ameriky s tím, že naposledy odešla ze zápasu poražena před více než třemi lety a svým herním projevem dlouhodobě bavila.

První poločas nasvědčoval pokračování nastoleného trendu, nebýt těsných (a správně posouzených) ofsajdů, mohla Argentina klidně vést o pauze ne jen o jednu, ale dokonce o dvě nebo tři branky. Šokující úvod druhého dějství ale dostal na koně Saúdskou Arábii a pak se zdálo, jako by si talentem překypující ofenzíva jihoamerického celku vůbec nevěděla rady s mužstvem, které je tvořeno výhradně hráči z nepříliš věhlasné saúdskoarabské nejvyšší soutěže. Dolehl snad na Argentince tlak v podobě obrovských očekávání při posledním šampionátu Messiho?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Argentina - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

Jejich tradiční invence směrem vpřed jako by se vytratila do neznáma. Namísto typického argentinského ofenzivního koncertu, který obvykle nabízí nápaditá řešení, značně nervózní hráči v bílomodrém spíše jen neustále se opakujícími centry ze stran bušili hlavou do železných vrat. A ty houževnatě bránící Saúdové v čele se skvěle chytajícím al-Uwajsem zamkli na několik západů.

Argentinský a hlavně Messiho plán na zisk titulu pro mistra světa se tak pořádně komplikuje. Po úterní nečekané prohře na ně totiž ve skupině C čeká ještě nevyzpytatelné Mexiko a Polsko s kanonýrem Lewandowskim, přičemž Messi a spol. moc dobře vědí, že další klopýtnutí je dost možná připraví o možnost postupu do osmifinále. Reprezentační kariéra sedminásobného vítěze Zlatého míče a bezesporu jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob by tak skončila se značně nepříjemným puncem blamáže.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články