Hlavní obsah

GLOSA: Zima jako Gerrard. Když s pádem na trávník padnou i titulové naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velice ošklivé déjà vu pro ty, kteří drží palce Liverpoolu i Slavii zároveň. Nedělní pád Davida Zimy v utkání proti Olomouci poslal strmě k zemi titulové akcie sešívaných. S několikadenním rozdílem přesně o deset let dříve připravilo uklouznutí Stevena Gerrarda o mistrovské křepčení anglický Liverpool. Po fatálních selháních obou plejerů platilo to samé – jejich mužstvo už nemělo, respektive nemá ligu ve svých rukou.

Foto: Profimedia.cz

Od Davida Zimy se po jeho příchodu z Itálie čekají lepší výkony

Článek

Slavia soupeře z Hané mačkala. Téměř nepouštěla z obranné poloviny. Poctivě obléhala vápno, i po první inkasované brance. Jenže pak přišla Zimova „gerrardovka“.

Ztratit stabilitu v roli posledního je vždycky problém. Když tím pošlete do samostatného úniku soupeřova hroťáka, jde o ještě větší problém. Pokud si útočník poradí tak, jako před deseti lety Demba Ba z Chelsea nebo v neděli Pavel Zifčák z Olomouce, jde o nenapravitelný průšvih.

Slavia na rozdíl od Liverpoolu dokázala srovnat, tím ale rozdíly mezi oběma momenty končí.

Utkání na konci dubna. Favorit na domácím hřišti v (alespoň částečně) červených dresech, soupeř v modrých. Jeden tým opticky dominantní, druhý zalezlý v bloku. A prohraný souboj s gravitací. V klíčovém okamžiku. Hrubka, která byla spíše než cokoliv jiného dílem náhody.

Ale se zatraceně krutými následky.

Podklouznutí Gerrada způsobilo, že by Liverpoolu nepomohly ani dvě výhry ve zbývajících kolech (kterých ale stejně nedosáhl). Po pádu Zimy nezachrání Slavii ani šest vítězství ze šesti pokusů. Musí spoléhat na minimálně jednu ztrátu Sparty, a navrch ji sama porazit. I když by ji sešívaní v nadstavbovém derby třeba deklasovali rozdílem několika tříd a vyhráli i zbývající duely, nemusí to skončit titulem.

Co je pak Zimovi platné, že jinak proti Sigmě nehořel. Naopak. „Neodvedl špatný výkon, hlavně v prvním poločase. Gól byl spíše shodou okolností, která pak vypadala hrozně,“ bilancoval kouč Jindřich Trpišovský.

„Když vzadu uděláme takové chyby, nemůžeme pomýšlet na výhru,“ měl jasno kapitán Jan Bořil.

„Podobné chyby se stanou jednou za dvě, možná tři sezony,“ pravil bývalý záložník Slavie David Kalivoda ve studiu O2 TV.

Má pravdu. Jenže právě proto se na ně obtížně zapomíná.

Slavia může spílat na bezzubé standardky i neproměněné šance. Pokud by její střelci nešetřili efektivitou, po dvaceti minutách by s Olomoucí vedla o dva góly a bylo by po zápase. Pak by ještě existovala možnost titul vybojovat čistě vlastním přičiněním. Stačilo by „jen“ zvládnout nadstavbové derby.

Teď se věci mají jinak.

Pokud Sparta neselže, Zimův pád zůstane navždy v paměti fanoušků jako klíčový moment, který sešívané zlomil. Podobně jako když se na trávníku rozmázl Gerrard. Vždyť na jeho kiks se vzpomíná i po deseti letech.

Stopera Slavie může alespoň těšit, že na rozdíl od liverpoolské legendy už nějaký ten ligový titul na kontě má. Konkrétně dva. Cestu za třetím si ale výrazně zkomplikoval…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články