Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z RIGY: Utajené opomíjení Vejmelky. Nebo je to součást geniálního medailového plánu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to teď kruciální otázky v debatách hokejových příznivců: Proč už dvakrát dostal v brance příležitost Šimon Hrubec a proč naopak Karel Vejmelka, jinak gólman z NHL, zatím – v mnohých očích až nedůstojně – jen vysedává na střídačce nebo tribuně? A zvlášť tyto „pivní disputace" zesílily po pondělním Hrubcově vystoupení, o němž také kouč Jalonen řekl, že „nebylo stoprocentní". Ne, nikde není psáno, že s Vejmelkou mezi tyčemi byste pár hodin po zápase s Lotyšskem před českou ambasádou žádné květiny nenašli, tedy že s ním v zádech by to bylo jisté vítězství. Nicméně je poněkud tajemné, když je z 25 českých hokejistů jediným, kdo ještě na šampionátu neodehrál ani minutu. Co za tím může vězet?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Pár minut po utkání s Lotyšskem mi jeden slovenský novinář napsal: „Vejmelka je zraněný, nebo proč nechytá? Vůbec tomu nerozumím." S ironií jsem mu odpověděl: „To skoro nikdo."

Zraněný – s 99,9procentní jistou není – protože pravidelně trénuje, dvakrát byl v roli dvojky a posadit ho s limitem i jen na střídačku by byl risk. Může být tedy podle aktuální formy z tréninku až číslem 3? Bezesporu může, ale bylo by zvláštní, že by se mu solidní fazona z NHL po návratu do Evropy někam vytratila. „Přece teď nemůže vypadat v tréninku šíleně?! To mi přijde jako nesmysl," míní bývalý brankář Roman Málek pro isport.cz.

I on a prý také další lidé z oboru, s nimiž mluvil, jsou teď z dění v českém brankovišti perplex. A dokonce velmi rázně říká: „Pokud má Vejmelka na mistrovství světa opravdu sedět, odchytat třeba jen zápas se Slovinskem a pak zase koukat z tribuny, tak naprosto otevřeně říkám, že být jím, seberu se a jedu pryč."

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Přiznám, že je to za mě radikální názor. I u mě dosavadní poněkud tajemné opomíjení Vejmelky vzbuzuje dohady, leč před odletem na šampionát trio vyvolených brankářů téměř jako kolovrátek opakovalo, že se smíří s jakoukoliv rolí. Že jsou především týmovými parťáky, tak teď je přesně ta situace, kdy to mají ukázat. A předpokládám, že trenér brankářů Zdeněk Orct s nimi diskutuje, vysvětluje i naslouchá. Že Vejmelka na pokoji nechápavě nezírá do zdi, ale dostalo se mu odpovědí, které před novináři a veřejností zůstávají – vlastně i pochopitelně – utajeny.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankáři hokejové reprezentace Šimon Hrubec, Karel Vejmelka a Marek Langhamer po tréninku čekají na odvoz autobusem.

Zároveň on i Jalonen jsou jinými typy trenérů, než býval kupříkladu Vladimír Růžička, jenž s oblibou dlouho před mistrovstvím určoval, kdo bude jednička. A na kom tažení postaví. Teď se nasazení gólmanů do poslední chvíle tají.

Zároveň jsou asi i pryč časy, kdy se mohlo stát, že třeba Vladimír Hudáček neodchytal na mistrovství světa jediné utkání, a přece je dvojnásobným šampionem (2000, 2001). Že Adam Svoboda byl hned na čtyřech turnajích a taky nedostal mač. Pozice brankářů se čím dál více mění z klasické jedničky, dvojky, trojky na číslování 1A, 1B... Však i Jalonen tvrdí, že nemají žádnou jedničku, což by se dalo rovněž i lehce až lacině parafrázovat, že to je podle výkonů vidět.

V čem má Jalonen bezesporu pravdu, je, že pondělní zaváhaní proti Lotyšsku nemusí mít zásadní význam. Že cesta do Tampere, kde se za týden a půl bude hrát o medaile, je o postupném zlepšování. A jeho součástí je samozřejmě také zlepšení v brance.

Jeho součástí je ale i klid v týmu.

Tak kdo ví, třeba už Vejmelka odchytá všechno, protože to je ten utajený Orctův plán.

Třeba k medaili přivede tým nakonec Hrubec či Langhamer.

A třeba taky budou za týden Jalonen s Orctem zatraceni, jak ona nejistota kolem brankářů, ve čtvrtfinále zatarasila cestu dál.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Kdo je podle vás nejlepším českým brankářem dosavadního průběhu MS v hokeji?
Šimon Hrubec
9,8 %
Marek Langhamer
90,2 %
Celkem hlasovalo 10511 čtenářů.

Reklama