Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Štamgast Blümel mění sen o NHL v realitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před týdnem poněkud nesměle při našem společném rozhovoru vyřkl ta tři bájná hokejová písmena "NHL", pořád je obezřetně používal ve spojení sen. Své góly nechtěl přeceňovat, protože prý jen těžil z úžasných spoluhráčů, se kterými ho Kari Jalonen spojil do jedné formace. Jenže teď, jen o pár dní později, se zprvu smělá myšlenka proměňuje v realitu a Matěj Blümel si může ke svým 22. narozeninám, které slaví příští úterý, nadělit smlouvu z ligy svých hrdinů.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Český útočník Matěj Blümel překovává gólmana USA Jeremyho Swaymana.

Článek

Martin Erat má v NHL skoro 900 zápasů. V Americe žije, zná zdejší byznys i potřeby klubů. A když přijde řeč na útočníka Matěje Blümela, jemuž teď coby asistent trenéra velí na světovém šampionátu, obdivně řekne: "Matěj mi od začátku sedl. Je to hokejista, který chce a má všechny předpoklady, aby mohl hrát velký hokej. A jen dokazuje, že tu nadějné hráče pořád máme."

Jen o pár dní později, Kari Jalonen, kouč hokejové reprezentace, o něm přidal: "Je to česká hokejová budoucnost. Hraje úžasný turnaj. Je výjimečný v bruslení, které na této úrovni potřebujete. Umí si najít šance, je šikovný a pokorný. Hrozně rychle se učí, když mu něco řeknu."

A poměrně tak vystihl náturu mladého jinocha. S novináři mluví rozvážně i rozvitě, v mixzóně, kde se hráči se žurnalisty potkávají, se stal vlastně štamgastem. "Vždycky jsem na rozhovory po zápasech šampionátu koukal v televizi. A říkal jsem si, že bych tam jednou chtěl být taky a teď se mi to plní. Celý turnaj si ohromně užívám."

Jednou dá gól, jindy dostane tvrdou ránu, a tak má zkrátka pořád o čem mluvit.

Je kolem něj teď takový mumraj, že se s mluvčím reprezentace vsadili, že dosáhne na 10 tisíc sledujících na Instagramu. Nyní je na 12 tisících, což je na borce z extraligy zatím bez mezinárodního přesahu solidní počet. "Lidé mi píšou, vnímám to, ale je těžké všem odepsat," řekl.

Zkrátka vedle hokejového umu má i dar mediální, který je dnes nedílnou součástí úspěchu.

Když vidíte, v jaké formě, pohodě i lehkostí ve Finsku hraje, říkáte si, jaký byl přepych, když na olympiádě v Pekingu plnil pod koučem Pešánem jen roli nehrajícího covidového náhradníka. I tak ztracených dní v čínském olympijském "zajetí" nelituje, protože se alespoň blíž seznámil s parťáky Krejčím a Červenkou, s nimiž na začátku turnaje hrál v jedné trojce.

A i Pešán si později veřejně vyčítal, že ho měl zařadit na soupisku.

A tak je teď velkým pozitivem a dozajista i Jalonenovou odvahou, že mu důstojnou roli svěřil a že mu ji ponechal i po příjezdu Davida Pastrňáka, když ho "odsunul" do formace k Hertlovi.

Učí se, věří si.

Pardubice, kterým patří a které teď chystají nabitý tým, aby své 100. narozeniny oslavily titulem, se ale nejspíš musí smířit s tím, že o mladý klenot přijdou. Na každém zápase mistrovství je zástup skautů z NHL a zatímco teď na tribuně vedle nich vysedává David Jiříček, na něhož nejspíš měli vyhledavači talentů z českého týmu zprvu upnutý zrak, tak nyní do svých notesů i tabletů zapisují postřehy o jistém Blümelovi. Je pro ně volný, protože Edmonton, který ho před třemi lety coby stého v pořádí draftoval, už na něj ztratil práva.

Jeho agenta Aleše Volka, jenž třeba zastupuje i Davida Pastrňáka, tak čeká perné léto.

Blümel chce do NHL i očekávanou cestou přes farmu, což pro klub vlastně nepředstavuje žádné riziko.

A tak mladé páže začíná žít svůj americký sen...

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

Související témata: