Hlavní obsah

GLOSA: Jak Látal poslal rozhodčí na tenký led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonecký kouč Radoslav Látal může být po remíze se Slavií 1:1 nepochybně spokojený, vyšel mu taktický plán a jako první tým v lize v aktuální sezoně obral o body silnou Slavii. Sice stále čeká na první výhru, ale tenhle bod může mít pro jeho partu cenu zlata v podobě psychické vzpruhy. Ale jedna věc vyzněla hodně prapodivně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Radoslav Látal.

Článek

Když na tiskové konferenci dostal otázku, za co dostal po prvním poločase při odchodu do kabiny žlutou kartu, odpověděl, že s rozhodčím Daliborem Černým mluvil o své rodině. „Myslím to vážně, on je u mě v rodině, my jsme vlastně příbuzní,“ překvapil.

Pokud si jen dělal srandu a nechtělo se mu odpovídat na dotaz o rozhodčích, je to jeho věc. Ovšem o nějak příjemný vzkaz pro fanoušky, o něž klub bojuje, nejde. Stačilo třeba říct, že se mu nelíbilo příliš dlouhé nastavení prvního poločasu, pokud to tak bylo. Místo avizovaných šesti se hrálo skoro deset minut navíc. V emocích se stane mnohé. Škoda, že nereagoval třeba jako jeho protějšek Jindřich Trpišovský, který už po zápase v klidu popsal, proč se mu nelíbily některé výroky rozhodčích, což během duelu dával u lavičky hodně najevo.

Horší by bylo, pokud si jablonecký stratég legraci nedělal. V novém Etickém kodexu chování rozhodčích v profesionálních soutěžích schváleném na začátku srpna se také píše: „Funkce rozhodčího vyžaduje bezúhonnost a vyhnutí se jakémukoliv střetu zájmů, a to zejména v okruhu fotbalovém, profesním, ekonomickém či příbuzenském.“

A pokud takový střet zájmů nastane, „je rozhodčí povinen takový případný aktuální existující střet zájmů ohlásit písemně Komisi rozhodčích FAČR vždy před začátkem soutěžního ročníku, případně v průběhu soutěžního ročníku, pokud takový střet zájmů nastane. Komise rozhodčích FAČR v takovém případě zajistí opatření zamezující tomuto střetu zájmů.“ V takovém případě by jeho odpověď vyvolávala řadu otázek, které by zasluhovaly vysvětlení.

Reklama