Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Fotbalová Zbrojovka klesla na úplné dno. Času na vzpamatování už mnoho není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva víkendy po sobě ostudně podlehli poslednímu týmu druholigové tabulky. Fotbalisté Zbrojovky klesli po nezdarech s Prostějovem a ve Varnsdorfu až na dvanáctou příčku a zároveň i na pomyslné dno. Takové, jaké si s největší pravděpodobností nevybaví žádný z pamětníků z řad fanoušků brněnského klubu.

Foto: Zbrojovka Brno, Sport.cz

Z utkání Zbrojovky Brno

Článek

Plány na okamžitý návrat mezi elitu, s nimiž Zbrojovka vstupovala navzdory nepříliš povedenému podzimu i do jarních druholigových odvet, vzaly záhy za své. Na nadějný výkon a remízu 3:3 v premiérovém duelu v Praze s Duklou už v dalších zápasech nenavázala. A po čtyřech prohrách v řadě teď musí řešit zcela opačné starosti. Vždyť Brňany už dělí pouhé tři body od sestupových příček.

Postupný úpadek kdysi slavného klubu, jehož fotbalisté vybojovali v roce 1978 ještě na legendárním stadionu za Lužánkami jediný mistrovský titul v historii, nabral v posledních měsících a týdnech doslova monstrózní tempo.

Kde jsou příčiny? V první řadě je to neochota dosavadního majoritního vlastníka Václava Bartoňka vzdát se většinového podílu v klubu a přenechat rozhodovací pozici někomu s mladistvějším elánem a schopností jej efektivně řídit. Velkou naději vzbudilo loňské červencové oznámení o převodu většiny akcií do rukou výkonného ředitele společnosti Portiva Pavla Svoreně, avšak transakce dodnes nebyla zrealizována.

To vyvolalo značnou nevoli u brněnských fanoušků. Ti dávají svoji nespokojenost opakovaně najevo během druholigových utkání, což k pozitivní atmosféře na stadionu pochopitelně nepřispívá. Nový termín, dokdy má být vše vyřešeno, je nyní 26. duben. Takže všem, jimž leží osud Zbrojovky na srdci, nezbývá než doufat, že znovu nedojde na nějaké ale…

Fotbal však hrají především aktéři na hřišti. A asi by nikdo nečekal, že tým s mládežnickými reprezentanty Koželuhem, Alijagičem, Endlem a Hamzou či zkušenými borci Řezníčkem, Berkovcem, Potočným nebo Šuralem nebude stačit ani na celky z chvostu druholigové tabulky a z šesti jarních duelů vytěží pouhopouhé dva bodíky. Což odnesl vyhazovem trenér Tomáš Polách.

Ať si o kvalitě brněnského kádru myslí kdokoliv cokoliv, výkony i výsledky mužstva jsou hodně za hranou i těch nejtemnějších očekávání. Vždyť Zbrojovka dokonce aktuálně v tabulce zaostává pět příček a tři body i za městským rivalem z Líšně. Tedy za mužstvem, za nějž nastupují ve druhé lize i hráči, které zdaleka neživí jen fotbal.

Zbrojovka stojí momentálně na kraji propasti a k pádu do ní zbývá už jen malý kousek. To, že reálně hrozí, že by klub s tak obrovskou tradicí mohl zmizet z profesionálního fotbalu, si ještě před pár týdny uměli zřejmě představit jen jedinci s hodně bujarou fantazií.

Na vzpamatování už mnoho času nezbývá. Pořád ale nějaký je. Už ve středu budou Brňané hostit s novým koučem Lukášem Křížem na lavičce v dalším klíčovém střetnutí Jihlavu, jíž se na jaře rovněž příliš nedaří. Případná další blamáž by už mohla přinést nedozírné následky.

Věrným fanouškům Zbrojovky tak nezbývá než doufat, že si dosavadní i budoucí členové vedení, hráči i nový realizační tým uvědomí svoji obrovskou zodpovědnost ke klubu a společnými silami zachrání v závěru sezony, co se dá. Naplnění katastrofického scénáře je to poslední, co by fotbal a sport obecně ve druhém největším městě v republice potřebovaly.

Reklama

Související témata: