Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Karjala jako pohádka O chytré Horákyni. Ale splnila smysl hledání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten turnaj z českého pohledu zakončil „fatál" obránce Košťálka, který by vyvolal nepochopitelné kroucení hlavou a hořký úsměv i v krajském přeboru či odborářské lize. Hokejovou reprezentaci tím odsoudil na Karjale k třetímu místu, a především zakalil pohled na celé vystoupení národního celku na úvodní akci sezony. Byť kapitán Červenka poměrně optimisticky pro ČTK říkal: „Pocit z turnaje je vcelku dobrý."

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

"Blíží se týdny plné televizních pohádek a Karjala s lehkým předstihem připomínala tu O chytré Horákyni," píše ve svém komentáři Robert Sára.

Článek

A je to vlastně od brzy 37letého hokejového kmeta výstižné hodnocení, protože teď, když se zase blíží týdny plné televizních pohádek, Karjala s lehkým předstihem připomínala tu O chytré Horákyni. Reprezentace nebyla svlečená ani oblečená, zkrátka v jejím vystoupením nebylo nic zlého, leč ani výjimečného. Byť je tedy třeba říct, že po úvodním mači proti Švédsku, kdy v Českých Budějovicích vypadala spíš jako nahá, se po přesunu do Turku notně přioblékla.

„Jako tým pořád rosteme, vyvíjíme se. I tenhle turnaj to ukázal. Druhý a třetí zápas jsme hráli jako tým mnohem lépe než ten první," řekl kouč Jalonen.

Ano, ten po rychlé jarní inauguraci a následném bronzovém mistrovství světa teď může s týmem koncepčněji pracovat. Může zkoušet hráče, testovat je v jeho oblíbeném kompaktním systému celé pětice, který koneckonců fungoval také na Karjale (viz zápas s Finskem a z velké části se Švýcarskem). Byť je legitimní připomínka, že někdy působí až příliš pasivně.

Klíčové ale je, že Jalonen teď má prostor hráče lépe poznat, najít jim vhodnou roli i třeba objevit nějaký utajený drahokam, protože rozhodující je výsledek na MS, zatímco turnaje Euro Hockey Tour vždycky zůstávaly ve stínu.

Zároveň je už roky jasné, že chce-li reprezentace uspět na šampionátu, je bláhové si myslet, že by k tomu stačilo jen evropské jádro. I současná zdvojená pozice manažera ukazuje, že přílet hráčů z NHL je na květnový turnaj víc než žádoucí a že Havlát se Židlickým by měli zkusit do Rigy z Ameriky obstarat ideálně deset „kousků". Zbytek (nemyšleno však jen do počtu) budou tvořit ti, kteří projdou sítem Jalonenových testů, z nichž jeden si lze odškrtnout.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Generální manažer české hokejové reprezentace Martin Havlát (vlevo) a kouč národního týmu Kari Jalonen.

Bezesporu se velmi slušně ukázala první formace Chlapík - Špaček - Lenc, značná byla i jejich síla v přesilovkách. Špaček rozjel výtečnou sezonu, což dokazují jeho čísla ze švýcarské ligy a potvrdil je i teď v reprezentaci. V obraně působil jistě Sklenička, Dvořák a vlastně nebýt finálního námazu a jedné riskantní nahrávky o chvíli dříve, lze to napsat také o Košťálkovi.

„Je každopádně super, že se do mezinárodního kolotoče dostali zase noví kluci. Myslím, že jim to dá hodně i do ligy a pomůže jejich sebevědomí. Všichni, co tu byli, si nominaci zasloužili a odvedli výborný výkon," uvedl Roman Červenka.

Už za měsíc se přitom personální složení reprezentace na turnaji ve Švýcarsku nejspíš zase výrazněji obmění, protože Jalonenovo hledání bude pokračovat. A je to dobře, neboť chce-li k mužům z NHL vybrat na mistrovství světa silné evropské osazenstvo, potřebuje, aby co nejvíce z hráčů okusilo jeho systém a také je viděl na mezinárodní scéně, kde je to trochu jiný šrumec než na extraligových zimácích.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama