Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Konečně! Baník na Pavla Vrbu čekal až příliš dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tenhle návrat čekali fandové ostravského Baníku mnohem déle, než by si většina z nich přála. Dočkali se v roce, kdy klub oslaví sto let od svého založení a pro mnohé je angažování Pavla Vrby dostatečnou známkou toho, že vše špatné už je definitivně jen dávnou historií, kterou už brzy zakryje neprostupný prach.

Foto: Twitter

Pavel Vrba je novým trenérem ostravského Baníku

Článek

Baník ještě před pár lety bojoval o přežití, finančně strádal a zachránil jej až Václav Brabec, který zadlužený klub koupil a začal postupně vracet tam, kam historicky patří. Ze druhé ligy zpátky do první, z boje o záchranu do horní poloviny ligové tabulky a v posledních sezonách třikrát do skupiny o titul. Příchod Pavla Vrby by měl být pojistkou, že se Baník může těšit na ještě světlejší zítřky.

Vrba prostředí v Ostravě velmi dobře zná, ke klubu má vřelý vztah, protože v něm působil jako hráč a později i jako trenér. Společně s Františkem Komňackým dovedli v roce 2004 Baník k zatím poslednímu mistrovskému titulu. Má tak na co navazovat.

Majitel klubu Václav Brabec chce hrát evropské poháry a zkušený trenér Pavel Vrba má zařídit, aby se Baník po dlouhých letech znovu na evropskou scénu vrátil. Zkušenosti i schopnosti k tomu někdejší trenér slovenské Žiliny, ruské Machačkaly, Plzně, Sparty či národního týmu Česka rozhodně má.

Tři tituly s Plzní (2011, 2013, 2018), titul na Slovensku (Žilina 2007), dva v Bulharsku (Razgrad 2020, 2021) jsou dostatečnou známkou Vrbových trenérských dovedností. A když mu sportovní ředitel Alois Grussman v Ostravě postaví konkurenceschopný tým, mohou se ve Slezsku dít zajímavé věci.

O příchodu Vrby do Baníku se nahlas mluvilo už na podzim roku 2020, kdy musel předčasně opustit lavičku bulharského Ludogorce Razgrad. A přestože by Vrba nabídku vrátit se „domů" zcela jistě neodmítl, nedočkal se jí. V Baníku vsadili na Luboše Kozla a majitel trenéra podržel. A tak rodák z Přerova kývl Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dnes již bývalý trenér Sparty Praha Pavel Vrba.

Léčba Kozlem nevyšla a Baník do pohárů nedovedl ani jeho nástupce začínající trenér Ondřej Smetana. Baník i v této sezoně zakončí ligu mimo nejlepší čtyřku a v Ostravě mohou doufat, že to je na nějaký čas naposledy.

Ano, pokud je v Česku trenér, který chce jít do Ostravy trénovat a má schopnosti klub posunout, pak je to 58letý Vrba. Fandové Baníku budou mít hodně nedočkavé léto. Na nový ročník Fortuna ligy se budou zcela jistě těšit mnohem více než v předchozích letech.

Reklama

Související témata: