Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Posun Baníku? Minimální. Na Spartě znovu ukázal, že na nejlepší nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porazit Slavii, Plzeň, Spartu? Také v této sezoně je to zatím pro Baník neznámá věc. Tým z první trojky Ostravané neporazili už déle než tři roky. Naposledy bídnou bilanci proti elitní trojici potvrdil porážkou na hřišti Sparty 1:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jiří Fleišman z Baníku Ostrava po utkání se Spartou.

Článek

„Ty kluby jsou jistě v něčem dál, ale my se jim musíme vyrovnat bojovností," štve stopera Baníku Davida Lischku, který se v zimě do Ostravy vrátil právě ze Sparty. Proto ho porážka mrzela.

Sen o postupu do evropského poháru, kterým by Baník dovršil oslavy sta let klubu, se po čtvrtém utkání bez vítězství rozplývá. „Ty týmy jsou prostě lepší. Obzvláště na jejich hřišti," má jasno někdejší kanonýr ostravského Baníku Václav Daněk. „Slavia, Sparta i Plzeň jsou na utkání lépe nachystaní, naopak Baník občas působí dojmem, že když proti těmto týmům nevyhraje, tak se až tolik neděje, protože jsou to topmančafty," myslí si bývalý ligový kanonýr.

Když Baník před reprezentační přestávkou doma pohořel s poslední Karvinou (1:3), byl trenér Ondřej Smetana oprávněně naštvaný. „Tohle nemůžeme jen tak přejít. Každý zápas má dopad na kabinu a takový především. Musíme z toho vyvodit důsledky. Když jsme schopni na Slovácku dobře pracovat a neinkasovat, tak to musíme zvládnout i doma proti Karviné," říkal.

Co se změnilo na Letné? Baník do utkání dobře vstoupil a brzy po gólu stopera Jaroslava Svozila vedl. Zbytek příběhu šel ale podle osvědčeného scénáře a diváka, který má rád nečekaná překvapení, musel zklamat.

A trenér Smetana? Vlastně připustil fakt, že Baník zatím nemá na to, aby Spartu porážel. „Rozhodně jsme nečekali, že přijedeme na Spartu a přehrajeme ji, nebo překombinujeme. Z toho zklamaný nejsem," uvedl po zápase.

A jaký byl klíč k úspěchu? Podle slov trenéra nikoliv otevřená hra dvou velkých týmů. Baník za celý zápas vystřelil mezi tři tyče dvakrát!!! Svozil dal gól, Almási svou velkou šanci nezužitkoval. Jinak nic. „Chodili jsme do rychlých protiútoků, chtěli jsme být nebezpeční po centrech, standardních situacích, a tato strategie se nám vyplácela. Bohužel jsme nepřidali další gól. Měli jsme odolat, vydržet ve vedení déle, ty standardní situace jsme měli zvládnout, přežít minimálně do poločasu. Pak to byl jiný zápas," řekl.

Odevzdaný výkon svých svěřenců spíše omlouval. „Byli jsme pod tlakem ale nejen hráčů Sparty. Bohužel jsme se z toho nevymanili," postěžoval si.

V příštím kole hostí Baník Hradec Králové, který už čtyři ligové zápasy neprohrál a naposledy si z Ostravy odvezl postup v MOL Cupu (2:1). Co se stane, když Baník tohle utkání nezvládne? „Kvalitní trenér se ukáže ve chvíli, kdy budete potřebovat vyhrát, budete mít nůž na krku. Ondřej Smetana zatím žádnou velkou krizi řešit nemusel," říká Václav Daněk.

Přichází krizový moment? Čtyři utkání bez tříbodového zisku je i na Baník až moc. Natož třeba pět.

Reklama