Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Potlesk za další úžasnou sezonu! Teď stojí Ledecká na rozcestí

Klobouk dolů! Další úchvatná sezona, kterou nezhatil její rozpačitý úvod ani zdravotní trable na olympiádě. Ester Ledecká je naprosto výjimečným úkazem v historii nejen českých zimních sportů, byť už si možná fanoušci zvykli na její přítomnost mezi absolutní elitou nejen na snowboardu, ale už i na lyžích. Následující měsíce ale můžou být klíčové pro její budoucnost.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Ester Ledecká je s uplynulou sezonou navýsost spokojená.

Článek

Malá exkurze do světa čísel. Ledecká má za sebou podle hodnoty pódiových umístění nejúspěšnější sezonu na lyžích, když stála na všech třech stupních. Získala nejvíce sjezdových bodů v kariéře, třetí rok po sobě končí mezi elitní pětkou v některé z rychlostních disciplín. Dva své starty ve snowboardovém Světovém poháru proměnila ve druhé a první místo.

Samostatnou kategorií je její účinkování v Pekingu. Celkově třetím olympijským zlatem se stala pátým členem klubu takto výjimečných českých sportovců, na medaili navíc reálně útočila i v každém svém lyžařském startu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

„Myslím, že to byla moje zatím nejúspěšnější sezona,“ prohlásila po finále v Courchevel a není důvod polemizovat. V šestadvaceti letech je slovo „zatím“ zcela na místě, byť každý další posun ještě výš je náročnější.

Na snowboardu už toho o moc více dokázat nemůže. O tom, že je svěřenkyně Justina Reitera o parník přede všemi soupeřkami, přesvědčuje při každém závodě.

Už dávno ani nemusí nikomu dokazovat, že unikátní kombinaci svých dvou sportů na absolutně vrcholné úrovni zvládá na jedničku.

Pořád ale zůstává prostor pro posun mezi lyžařkami. Už v minulosti přiznala, že by ke svým snowboardovým glóbům ráda vystavila i nějaký sjezdařský. Jenže to při jejím nabitém kalendáři je úkol zřejmě za hranicemi možného.

Už jen to, že letos skončila mezi sjezdařkami třetí, i když kvůli snowboardovým aktivitám musela vynechat dva z devíti startů, je malým zázrakem. Aby mohla svou „italskou sestru“ Sofii Goggiaovou obrat o trofej, bude zřejmě nezbytná plná koncentrace na svět lyží.

A právě po této zimě bude prostor pro zásadní rozhodování. Sama Ledecká sice olympijské hry nebere jako zásadní milník a stejně tak si dokáže užít i malé závody v zapadlém lyžařském středisku, ale právě na začátku nového cyklu obvykle dochází k největším změnám.

Po minulých hrách v Pchjongčchangu její tým opustil fyzioterapeut Jakub Marek a nahradil ho Michal Lešák a i v něm Ledecká našla spřízněnou duši. Stal se jejím kamarádem a v momentě, kdy omezila mediální výstupy svého týmu, nezřídka i neoficiálním mluvčím.

Lešák má malé dítě a je otázkou, jestli bude chtít pokračovat v atraktivní, ale velmi časově náročné práci. Při občasných zdravotních trablech Ledecké způsobených i jejím programem je pozice fyzioterapeuta pro ni klíčovou, byť sama se zprávy o bolístkách snaží držet pod pokličkou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Michal Lešák (@michi_physio)

Další velmi důležitý muž týmu servisman Miloš Machytka už vloni odolal i lákavé nabídce z tábora majitelky velkého glóbu Petry Vlhové, a zájem o jeho služby bude jistě i letos.

A lyžařští trenéři? Ledecká hned po sezoně naznačila, že zkušený kouč Franz Gamper, kterého jí domluvil sponzor Red Bull, by měl pokračovat. O Tomáši Bankovi, pod jehož vedením vlétla mezi absolutní lyžařskou elitu, zmínka nepadla.

Hlavní je zábava

Jistě i on se svou úspěšnou trenérskou historií nebude mít o nabídky nouzi, na druhou stranu natolik po všech stránkách výjimečnou svěřenkyni těžko najde.

Své si k dalšímu směřování Ledecké můžou říct i sponzoři s ohledem na výrazně větší objem financí v lyžařském světě, ale pro českou hvězdu bude při rozhodování o budoucnosti klíčové jiné kritérium. To, aby jí sportování pořád bavilo a mohla dál říkat: „Ty nejhezčí chvíle zažívám mezi startem a cílem.“

Reklama

Související témata: