Hlavní obsah

Smutná Ledecká. Na Ukrajinu posílá peníze i jídlo

Souboj o velký křišťálový glóbus mezi Mikaelou Shiffrinovou a Petrou Vlhovou je největším tahákem finálového podniku Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Ale o co bojovat má ve francouzském Courchevelu i Ester Ledecká. Ve středečním sjezdu (od 11:30 na ČT sport, online na Sport.cz) bude usilovat o třetí místo v celkovém hodnocení této disciplíny, o den později ji čeká super-G. Ale česká hvězda v těchto dnech zdaleka nežije jen lyžováním…

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ester Ledecká při tréninku na finále Světového poháru v Courchevelu.

Článek

Před posledním závodem sezony je Ledecká mezi sjezdařkami čtvrtá, ale od průběžně třetí Rakušanky Ramony Siebenhoferové ji dělí pouhých sedm bodů. Ve finále bude bodovat nejlepších patnáct z 27 startujících a v obou trénincích měla Ledecká nad svou sokyní navrch, když po pondělním čtvrtém místě dojela v úterý pátá.

Trojnásobná olympijská vítězka tak může ve sjezdu podruhé skončit na celkových stupních vítězů, předloni byla druhá. Více než celkové pořadí Světového poháru ale Ledecká nyní sleduje tragické události na Ukrajině, jak popsala v rozhovoru pro švýcarský deník Blick, kde byla tázána i na spojitost se sovětskou okupací Československa v roce 1968.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

„Sice jsem ji nezažila, ale moje generace samozřejmě dobře ví, co se tehdy stalo. Ukrajina neleží daleko od Česka, doufáme, že se historie nebude opakovat,“ popsala. „V Courchevelu jsem teď trochu dál, ale moje máma i prarodiče strach mají. Jsem z té situace smutná,“ přiznala.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Česká lyžařka Ester Ledecká v superobřím slalomu v Lenzerheide.

Zároveň Ledecká popsala, jak se snaží Ukrajině pomáhat. „S rodinou posíláme peníze, ale také jídlo a další produkty, tak jako to dělá spousta jiných,“ doplnila.

Blízko malému glóbu za sjezd je hvězdná Italka Sofia Goggiaová, která má na Švýcarku Corinne Suterovou náskok 75 bodů, ale středeční závod může přiblížit rozuzlení i v bojí o celkové vítězství.

Do finále SP v dějišti světového šampionátu v roce 2023 přijela Američanka Shiffrinová s náskokem 56 bodů, úterní trénink vyhrála a svůj náskok na obhájkyni velkého glóbu Slovenku Vlhovou by mohla ještě navýšit před točivými disciplínami. Ty jsou na programu o víkendu i s českou slalomářkou Martinou Dubovskou.

Reklama

Související témata: