Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Třinecká taktika nebaví, ale skvěle funguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi úsporně, ale efektivně prošli hokejisté Třince do semifinále play off. K postupu přes Vítkovice potřebovali nejmenší počet čtyř utkání, ve kterých vstřelili devět gólů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Třince se radují v utkání s Vítkovicemi.

Článek

Třinec stejně jako v předešlých sezonách hraje ve vyřazovacích bojích velmi jednoduše. Nikam se nežene, čeká, co soupeř vymyslí, a jakmile to zjistí, zareaguje a pokus o ohrožení branky zlikviduje. „Máme problém se dostat přes jejich urputnou obranu, natož vystřelit," přiznával střelec jediného vítkovického gólu třetího utkání série Jan Bernovský.

Ve stejném rytmu Oceláři zvládli i čtvrté utkání, přestože v něm poprvé v sérii po první třetině prohrávali. „V kabině to žilo, věřili jsme, že to otočíme," říkal trenér Václav Varaďa. A to se i stalo. Třinečtí trpělivě čekali na své šance, dvě z nich využili, a jakmile se dostali do vedení, soustředili se na to, aby těsný náskok už neztratili.

Série mezi Třincem a Vítkovicemi nezaujatého fanouška asi moc bavit nemohla. Padlo málo gólů, potyčky, které by dostaly fanoušky do varu, k vidění nebyly. To ale Varaďu, před nímž stojí jediný cíl, netrápí. Už dvakrát dokázal s podobnou taktikou dokráčet až na vrchol a chce tam znovu. Ve hře v pěti je Třinec obrovsky silný, nedat soupeři přesilovku je proto pro něj zásadní. „Čím méně vyloučení, tím lépe se nám hraje, nemusíme se bránit," naznačil střelec postupového gólu Marko Daňo.

Třinec nakročil za obhajobou přesně tak, jak chtěl. Ve čtyřech zápasech vyřadil prvního protivníka a může se soustředit na druhý krok. Bude zajímavé sledovat, zda jej semifinálový soupeř vyprovokuje k tomu, aby na své účelné hře něco změnil.

Na Vítkovice oslabené nemocí a náročnou bitvou s Olomoucí v předkole Třinečtí všechny své zbraně vytáhnout nemuseli, pokud nějaké další v záloze mají. „Přijde soupeř, který bude silnější. Proto se musíme zlepšit," upozorňoval Varaďa, který po sezoně v Třinci předčasně končí.

Zda dokáže obhájce trofeje svůj výkon stupňovat, se dovíme velmi brzy. Výhra nad Vítkovicemi 4:0 na zápasy vypadá na papíře jednoznačně. Je to ale jen pouhé zdání. I Třinečtí přiznávali, že série byla obrovsky těžká. Pro postup do finále bude muset obhájce trofeje udělat víc.

Jiří Tomaškovič

Ostravský rodák Jiří Tomaškovič přišel do světa médií v roce 2000, kdy nastoupil do okresního Týdeníku Region v Novém Jičíně. V roce 2007 zamířil z tehdy už Novojičínského deníku do krajské redakce Moravskoslezského deníku v Ostravě, kde přinášel především informace z extraligových hokejových stadionů v Třinci a ve Vítkovicích. Věnoval se také atletické Zlaté tretře či futsalu. V letech 2009 až 2011 pracoval na pozici editora v Týdeníku Sedmička, odkud v roce 2011 přesídlil na post externího redaktora MF Dnes se zaměřením na Novojičínsko. Od září 2012 pracuje v deníku Právo, nejprve jako redaktor zpravodajství pro Novojičínsko a Karvinsko, na začátku roku 2015 se vrátil ke sportu a pro deník Právo a web Sport.cz pokrývá sportovní dění v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata: