Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Titul Leverkusenu nemusí být výjimkou. Bayern má hodně zraněných, to je zvláštní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové Německo má nového panovníka, Bayer Leverkusen po dlouhé nadvládě svrhl Bayern Mnichov. „Nevidím důvod, proč by to nemohli zopakovat,“ říká v novém díle Echo bundesligy expert a bývalý dlouholetý záložník Hamburku David Jarolím. Věnuje se i Bayernu Mnichov a boji o záchranu.

Foto: S využitím Reuters

Fotbalisté Leverkusenu se radují ze zisku titulu

Článek

„Leverkusen slaví absolutně zasloužený titul. Potvrdil to posledním krokem, kdy potřeboval ke stvrzení mistrovského poháru vyhrát nad Brémami – a porazil je 5:0. Bayer sice získal titul poprvé, ale podle mě nemusí jít o výjimku. Mají mimořádnou sezonu bez prohry ve všech soutěžích, ale kádr udrží pohromadě, zůstává trenér Xabi Alonso, který je jednoznačným strůjcem tohoto úspěchu. Nevidím důvod, proč by ho nemohli zopakovat.

Cítím, že Leverkusen trochu změnil filozofii. Už nechce kupovat jen mladé hráče a pak je prodávat. Ale chce kádr doplňovat a mít vyrovnaných dvacet hráčů. V sezoně nebylo znát, když trenér zarotoval sestavou. Přivedli Victora Boniface, zadarmo přišel Grimalda, jenž byl z pozice halvbeka velmi produktivní stejně jako Frimpong na druhé straně.

Ještě důležitějšího hráče vidím jinde. Klíčový byl pro mě Granit Xhaka. Není na hřišti od střílení nebo připravování gólů, ale sedí přesně do stylu Leverkusenu. Přesně takový hráč mu chyběl. Je zkušený a nesmírně důležitý ve všech směrech. Má klid na míči, dokáže hru uklidnit, měnit tempo, zorganizovat spoluhráče. Jeho příchod zapadl do pozměněné strategie, kterou jsem zmínil.

Leverkusen mi připomíná Barcelonu za éry Pepa Guardioly. Hraje na krátké přihrávky, po ztrátě míče se hodně hráčů hned zatáhne, v defenzivě jsou kompaktní. Mají výborný přechod dozadu i dopředu, stejně jako mezihru. Mužstvo teď nemá slabinu.

Je skvělé, že titul slaví i tři čeští hráči. Kromě Němců nemá v kádru Leverkusenu jiná národnost větší zastoupení. Největší podíl na něm má z Čechů Patrik Schick, ale každý hráč, který v tom kádru je, si svůj podíl může připsat. Každý nějak přispěl.

Platí to i pro Adama Hložka, který v mnoha zápasech naskakoval na pár minut, nebo brankáře Matěje Kováře, který zase chytá v Evropské lize a domácím poháru, v obou soutěžích je Bayer ještě ve hře o celkové vítězství. Pro kluky jsou to důležité momenty, získávají zkušenosti. Roste jim cena i sebevědomí. Pak by se to mělo odrazit i v nároďáku. Zkušenosti a tyhle zážitky jsou nenahraditelné.

Myslím, že Leverkusen teď pojede dál, bude se snažit udělat rekord a neprohrát v sezoně. Je ve čtvrtfinále Evropské ligy a ve finále Německého poháru. Žádná sestava dosud nikdy nezklamala, vždycky to zvládla. Už v lednu měl Bayer hráče na mistrovství Afriky, mnoho lidí si myslelo, že je to oslabí, ale těžké zápasy zvládali a vyhrávali. Teď je to stejné.

Myslím, že každý hráč z týmu chce hrát, těší se na každý trénink a zápas. Způsob hry, který mají, musí všechny bavit. Jste hodně u míče, chcete dominovat, vytváříte si šance. Není to destrukční fotbal bez nápadu. Nepředpokládám, že by teď něco podcenili.

Bayern prožívá zklamání. Myslím, že teď trochu ožil čtvrtfinálovým duelem v Lize mistrů na Arsenalu, který odehrál velmi dobře. Ale sklízí kritiku kvůli zraněným, jeho hráči mají hodně svalových problémů. Na Arsenalu se zranil Serge Gnabry, který byl už předtím dlouho zraněný. Do konce sezony je mimo Kingsley Coman, problémy měl Leroy Sané.

Experti se ptají, jak je to možné. Nepřijde jim to normální. Bayern má nejvíc svalových zranění ze všech týmů. Jsou dvě možnosti. Buď trénují hodně, nebo málo. V Německu se spekuluje o tom, že málo.

Je pravda, že v uběhnutých vzdálenostech v bundeslize je Bayern nejhorší společně s Darmstadtem. Vím, že hodně drží míč, může to zkreslovat, ale Leverkusen naběhal o více než dvě stě kilometrů v sezoně víc. To může být jeden z důvodů, proč je Bayern druhý. A hlavně má hodně zraněných, to je prostě fakt. A je to zvláštní.

Zajímavý a vyrovnaný je boj o čtvrté místo mezi Lipskem a Dortmundem. Oba týmy nyní vyhrály, brzy se utkají v Lipsku, tam se může rozhodovat. Teoreticky může jít do Ligy mistrů i pět německých mužstev, ale to ještě uvidíme.

Stejně dramatická bude i bitva o záchranu. Přímý sestup nemine Darmstadt a podle mě asi i Kolín. Těžko říct, kdo spadne do baráže. Na tom místě je momentálně Mohuč, těsně nad ní figurují Bochum, Wolfsburg a Union Berlín.

Je těžké odhadovat, jak to dopadne. Ale věřím Mohuči. Mají trenéra, který to umí zbláznit. Bo Henriksenovi říkají dánský Klopp. Mohuč byla hodně dole, když přišel. On mužstvo dokázal vzkřísit, vyhecovat, v posledních zápasech získali hodně bodů. Sebevědomí mají na to, aby se z toho vyškrábali.“

Reklama