Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Coufala pochvala od Guardioly povzbudí, Chelsea chybí střelec typu Lafaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porážku West Hamu 1:3 na Liverpoolu v anglické fotbalové Premier League, remízové londýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem, další trápení Chelsea a debakl 0:8, který utržil Sheffield United od Newcastlu, rozebírá v pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, který strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Jon Super

Made in England

Článek

„West Ham je zklamaný. Myslím, že proti Liverpoolu neodehrál špatný zápas a v některých pasážích byl i lepším týmem. Bod si mohl odvézt, v prvním poločase za stavu 0:0 měl dvě dobré šance. Ale hlavičku Tomáše Součka výborně vytáhl na brankové čáře brankář Alisson a pak Suk centroval a Michail Antonio hlavou úplně minul bránu, to také volalo po gólu.

První gól dostali Kladiváři z hloupé penalty po faulu na Mohameda Salaha. Při druhé inkasované brance mi zase přišlo, že stopeři byli nekoncentrovaní, snad ani nečekali, že by taková přihrávka za ně mohla přijít. Reagovali pozdě. Podobný gól dostali i předtím proti Manchesteru City. Útočník Liverpoolu Darwin Núněz si skvěle naběhl a perfektně míč trefil. Při třetím gólu zase ukázal svou kvalitu Virgil van Dijk, který je ve vzduchu prakticky neudržitelný. Vyhrál hlavičkový souboj a Diogo Jota míč doklepával prakticky do prázdné brány.

Pro West Ham je škoda, že z tohoto zápasu nic nemá, ale výkon je může povzbudit. Obecně týmu pomáhá, že mu start do sezony docela vyšel, atmosféra je jiná než před rokem. V pohodě jsou i čeští kluci Tomáš Souček a Vláďa Coufal.

Cuf si připsal asistenci proti Manchesteru City, a teď i proti Liverpoolu, jeho výkony jdou nahoru. Navíc slyšel pochvalu od trenéra City Pepa Guardioly, to ho samozřejmě hodně povzbudí. Hraje svým stylem, maká nahoru dolů, podstupuje souboje a posílá centry do vápna. Jsem rád, že se mu to teď daří. I Suk je důležitou postavou mužstva.

V Anglii se hrálo také velké derby mezi Arsenalem a Tottenhamem, bylo úplně jiné než to české mezi Slavií a Spartou. Tady se hrál dobrý fotbal, padly čtyři góly, výsledek 2:2. Čekal jsem dominantnější výkon Arsenalu, kterému určitě nepomohlo, že se zranil Declan Rice a o poločase musel střídat. Nahradil ho Jorginho, který udělal velkou chybu před brankou na 2:2. Úplně tu situaci zazdil, kdyby normálně rozehrál, gól padnout nemusel.

Ale skvěle si v té situaci počínal James Maddison, který mu míč sebral. Po příchodu z Leicesteru do týmu Tottenhamu velice dobře zapadl, výborně si rozumí s Heung-Min Sonem, tým táhnou. Ostatně Maddison připravil pro Sona i první gól, kdy situaci taky vyřešil skvěle. Obehrál Bukaya Saku a poslal krásný míč mezi tři hráče na Sona. Udělal i chybu, ale tu Arsenal nepotrestal.

Tottenham odehrál celkově dobrý zápas, osobně jsem rád, že se dostává zpátky nahoru. Líbí se mi jeho tým i práce, kterou odvádí nový trenér Ange Postecoglou. Hodně mužstvo zvedl. A myslím, že jim pomohl odchod Harryho Kanea, mužstvo už není jen o jednom hráči.

Chelsea zase prohrála, tentokrát s Aston Villou 0:1, mně začíná být týmu ze Stamford Bridge trochu líto. V prvních kolech jsem Chelsea kritizoval, ale teď mi přijde, že nehraje tak špatně. Vytváří si docela dost šancí, ale neproměňuje je. Proti Aston Ville jich zase několik zahodila, ale i hosté měli své příležitosti. Chelsea chybí střelec, který by míč do brány prorval nebo prostě nějak procpal. Hodil by se jí někdo, jako byl ve Spartě David Lafata, který se skvěle orientoval v pokutovém území, našel si míč a dal gól.

Chelsea je pod tlakem, nedává góly, možná si hráči ani tak nevěří. A pak přijde moment jako proti Aston Ville, tedy červená karta pro Mala Gusta. Tenhle zákrok se mi těžko hodnotí, nemyslím si, že by to úplně měla být červená karta. Přišlo mi, že noha se mu po balonu trochu svezla, hráč už pak těžko koriguje svůj pohyb. Ale nepochybuji o tom, že rozhodčí si svůj verdikt obhájí. Posuzování těchto faulů je opravdu složité.

Chelsea moc nepodržel ani gólman Robert Sanchez, gólová střela šla z velkého úhlu a prošlo mu to mezi nohama. Takové góly by asi dostávat neměl.

Sheffield prohrál 0:8 s Newcastlem. Mám spoustu kamarádů, kteří jsou spjatí s Sheffieldem United, já se Sheffieldem Wednesday. Pro naše týmy jsou ty sezony po postupech podobné, Wednesday jsou poslední v Championship, United v Premier League. Trochu se škádlíme.

Ale 0:8 je samozřejmě velice nepříjemný výsledek. První gól asi neměl platit, ale nemyslím, že by to vývoj utkání nějak ovlivnilo. Sheffield United prožívá těžké dny, z ženského týmu zemřela jedna dívka, před zápasem uctili její památku, pak dostali osm gólů. Trenér Paul Heckingbottom říkal, že je takový debakl neovlivní a že ho hodí za hlavu. Osobně si myslím, že takový zápas přijde jednou za hrozně dlouhou dobu.

Na druhou stranu si nic nenalhávejme, Sheffield United nemá nějak skvělý kádr. Záchrana bude těžká. Myslím, že pokud se budou chtít v Premier League udržet, budou muset v zimě dost investovat a přivést nějaké posily. Každopádně věřím, že na poslední výsledek přijde brzy reakce a že tým bude předvádět lepší výkon.“

Reklama