Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souček legendou West Hamu? Pomalu se tomu blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Forma kapitána fotbalové reprezentace Tomáše Součka ve West Hamu i nespokojenost dalšího českého hráče Vladimíra Coufala u Kladivářů s novou smlouvou. Výhra Manchesteru City v městském derby nad United a rozpoložení Liverpoolu před zápasem v Evropské lize na Spartě. To jsou témata pravidelného komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz.

Foto: Carl Recine, Reuters

Tomáš Souček při utkání s Evertonem.

Článek

„Pro český fotbal je super, že Tomáš Souček rozhodl o víkendu gólem v nastavení o výhře West Hamu na Evertonu. Tu situaci vyřešil skvěle, míč si zpracoval na prsa a šajtlí krásně vystřelil. Ale popravdě, West Ham si výhru úplně nezasloužil, Everton byl podle mě jednoznačně lepší, měl spoustu příležitostí, brankář Kladivářů Alphonse Areola chytil penaltu a předvedl další skvělé zákroky. Držel tým po celý zápas nad vodou.

West Ham se štěstím skóre otočil, ovšem na to se historie neptá. Připsal si důležité tři body, podruhé za sebou vyhrál, což je pro něj velmi pozitivní po nepříjemném období bez výhry. Je to vzpruha pro celé mužstvo, ale v dalších zápasech musí předvést daleko lepší výkon.

Zastavím se ještě u Suka. Tomáš je platný v obranné i útočné fázi. Na Evertonu vykopával za stavu 1:1 míč z brankové čáry, jinak by to byl gól. Pak dával rozhodující branku. Tomáš je ve West Hamu delší dobu, má dlouhodobý kontrakt do června 2027, což jeho pozici potvrzuje. Dobře si stojí u trenéra, majitelů, fanoušků. Drží si stabilní výkonnost, nemá velké propady a nachomýtá se ke klíčovým situacím.

Ještě bych neřekl, že je už klubovou legendou. Ale od doby, co přišel, prakticky pořád hraje. Pomohl vyhrát Konferenční ligu. Pomalu se k tomuto statusu blíží. Přál bych mu, aby se dostal i do lepšího klubu, na druhou stranu by nebylo vůbec špatné, kdyby vydržel další roky ve West Hamu, třeba celou svou zahraniční kariéru, a pak se vrátil do Slavie. Kdyby tam vydržel do konce téhle smlouvy, mohl by se mezi legendy zařadit. Předpoklady k takové poctě má, ale teď je na to brzy.

Novou smlouvu řeší ve West Hamu druhý český hráč Vláďa Coufal. Četl jsem jeho vyjádření, že existovala domluva, že londýnský klub nebude na Vláďu uplatňovat opci a uzavřou nový kontrakt. Ale tohle mělo být zajištěné mnohem líp. Když se do stávající smlouvy dávala klauzule o opci, mělo v ní být zahrnuto, že se mu zvednou peníze.

Situace teď není snadná, ale Vláďa si teď toho moc vynutit nemůže. Po uplatnění opce bude v klubu vázán do léta 2025. Nová smlouva se má řešit, ale Vláďa řekl, že s návrhem není spokojený. Předpokládám, že se bude jednat dál, a věřím, že obě strany najdou společnou řeč. Nemyslím si, že by to West Ham nechal zajít tak daleko, že by Vláďa mohl půl roku před koncem smlouvy, tedy v půlce další sezony, jednat s kýmkoliv dalším. Věřím, že nejpozději v letní pauze najdou řešení, které bude vyhovovat všem.

Zápas mezi Manchesterem City a Manchesterem United měl solidní parametry. City však začali postupem času dominovat, mají obrovskou kvalitu i silnou lavičku. United takové převaze nemohli v aktuálním rozpoložení odolat. Přišlo mi, že Kevinu De Bruynemu ani Erlingu Haalandovi se v zápase tolik nedařilo, ale City disponují dalšími skvělými hráči, kteří to vezmou na sebe a duel rozhodnou.

Guardiolův tým nepanikařil. Věřil, že utkání zlomí ve svůj prospěch. United se s nimi teď nemohou rovnat, ani nebyli moc kritizováni. V Anglii převládá názor, že hráli, na co mají. Na City nemají. Taková je nyní realita.

Dva góly dal Phil Foden. Ve třiadvaceti letech má za Manchester City odehráno 257 soutěžních zápasů, dal v nich 78 gólů. To je neskutečná bilance. On představuje velkou budoucnost nejen pro City, ale pro celý anglický fotbal. Jsem zvědavý, jak bude jeho kariéra pokračovat.

Reprezentační trenér Gareth Southgate mu taky věří. Anglie má s ním a s Judem Bellinghamem velice silnou generaci. Možná v následujících letech vyhraje nějakou trofej. Vyhlídky má nadějné.

Bavil mě zápas Liverpoolu na Nottinghamu, byl otevřený, šance byly na obou stranách. Reds rozhodli o výhře 1:0 v deváté minutě nastavení, Darwin Núňez se v pokutovém území skvěle zorientoval a našel si míč. Liverpool má pořád problémy s marodkou, ale program zvládají výborně. Mladým klukům, kteří teď naskakují, roste sebevědomí. Do každého dalšího zápasu jdou klidnější.

Ve čtvrtek se Liverpool představí v osmifinále Evropské ligy na Spartě, jde do utkání určitě v dobré náladě. Ale hned poté o víkendu ho čeká zápas v Premier League s Manchesterem City a přiznejme si, že to bude možná nejdůležitější zápas sezony, kde se může rozhodovat o titulu.

Trenér Jürgen Klopp bude určitě řešit, jak sestavu proti Spartě postaví, kdo bude k dispozici, koho pošetří. Určitě bude chtít na Spartě uhrát dobrý výsledek, ale možná některou z tradičních opor na Letné posadí na lavičku a pak ji tam dá v průběhu druhé půle na dvacet minut. Pokud by byl už k dispozici Mohamed Salah, nemyslím si, že by hrál proti Spartě v základní sestavě. Maximálně pár minut.

Liverpool určitě nebude chtít vypadnout, možná bude spoléhat na domácí odvetu. Navíc mladí kluci, kteří teď nastupují, ukazují kvalitu. Zaslouží si být v takovém týmu. Na Kloppově místě bych sestavu trochu promixoval. Ale je tu i další důležitý faktor. Je to Kloppova poslední sezona. Bude dělat vše pro to, aby vyhrál co nejvíc pohárů a zapsal se do historie Liverpoolu.“

Reklama