Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Titul je ve správných rukách, City má na treble. U Guardioly se nabízí jeden otazník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní tajenka je rozluštěná. Vládcem fotbalové Anglie je potřetí za sebou Manchester City, čekání Arsenalu na triumf v Premier League se protáhne minimálně na 20 let. Nejen o tom ve svém pravidelném komentáři Made In England na Sport.cz mluví bývalý reprezentant Daniel Pudil, jenž hrával ve Watfordu či Sheffieldu a za La Manchem žije dodnes. Fotbalový kolotoč v Anglii jde do finále, ligu o víkendu čeká poslední kolo.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Fotbalisté Manchesteru City se radují z titulu

Článek

„Klobouk dolů před City! Tři tituly v řadě jsou parádní kousek. Během sezony to přitom na zlatý hattrick moc nevypadalo, dlouho vedl Arsenal. Jenže pak na něj přišly slabé chvilky a neustál tlak hladového City. Arsenal poztrácel spoustu bodů se soupeři ze spodní části tabulky a navíc dvakrát prohrál s City, které právě vítězství nad hlavním konkurentem osudově nakopla.

Titul je ve správných rukách.

Kromě dvou výher nad Arsenalem bylo rozhodující i správné nastavení hlavy a větší zkušenosti ze zápasů o všechno. Citizens se soustředili jen sami na sebe a věřili ve vlastní schopnosti, proto jsou znovu první. Pomohl jim i široký a vyrovnaný kádr, což se ukázalo třeba v nedělním zápase s Chelsea. V porovnání s odvetou semifinále Ligy mistrů se sestava lišila na devíti místech, přesto z toho bylo další vítězství.

Musím se zastavit i u trenéra Guardioly, který znovu ukázal svoji výjimečnost. Ví, jak se na soupeře připravit a jak ho zaskočit, což bylo vidět i proti Arsenalu. Pep má tým na svojí straně a umí přijít s plánem B. V klubu je sedm let, přesto mu pořád má co dát. V přestupních obdobích si přivede pár nových hráčů nebo začlení talentované kluky z juniorky a tým jede dál ve svém standardu.

Po titulu z Premier League je ve hře treble, hodně se o něm v souvislosti s City mluví. Je to reálné? Podle mě rozhodně, trofeje z FA Cupu a Ligy mistrů nejsou pro dnešní City nedosažitelné. Zajímalo by mě, jestli by Guardiola i po třech pohárech z jedné sezony u týmu pokračoval. Nešel by zkusit jinou výzvu? Příští týdny napoví.

Titul City přihrál Arsenal sobotní porážkou v Nottinghamu, který se díky tomu zachránil. Upřímně, tak velké překvapení to zase nebylo. Kluci z Arsenalu museli mít v hlavě, že náskok City budou těžko dohánět, což se nutně muselo odrazit na psychice. Svoji roli hrálo i zklamání z vývoje sezony: Kanonýři vedli Premier League 248 dnů, přesto skončí druzí.

Říkám si, že kdyby Arsenal zvládl aspoň jednu bitvu s City, mohl se závěr ligy vyvinout jinak. Jenže takhle hráči měli nahlodané sebevědomí a přicházeli o body i v utkáních, v kterých se to od nich nečekalo.

Na druhou stranu, kdyby jim někdo před sezonou řekl, že budou druzí, tutově by to brali. Ještě pár týdnů budou zklamaní, ovšem v Arsenalu je na čem stavět. Pokud se mladý tým doplní o zkušenější hráče, kteří budou schopní zvládat těžké zápasy, čeká klub zajímavá budoucnost. Musí ale pořád makat a neusnout na vavřínech, což by pracovitý trenér Arteta podle mě stejně nedopustil. I proto se o Arsenal nebojím.

Utrápený Tottenham je na tom hůř. Mnohem hůř. Osmé místo je po předposledním kole nečekané. Kohouti zažili sezonu jako na houpačce, nahoru dolů a zase zpátky. Vedení by do toho mělo rázně sáhnout a přes léto udělat radikální řez. Ať už poháry vyjdou, nebo ne. Tottenham by při svojí velikosti a tradici měl bojovat o trofeje, místo toho se bude do poslední chvíle třást, jestli se dostane do Evropy. Ztrácí jen bod, ale klidně už to takhle může zůstat i po neděli.

Uvidíme, jak moc velký personální průvan přijde. Měl by se týkat hráčů a dost možná i trenéra, mladý Ryan Mason je spíš jen záskok. Tottenham během posledních let ztratil tvář a ačkoliv má kvalitní hráče, dohromady netvoří produktivní kolektiv. Je to klišé, ovšem jednotlivec vám zápas nevyhraje. Potřebujete tým se vším všudy.

Dobře to vědí třeba v Brightonu, který si poprvé v historii zahraje v pohárové Evropě. Kouč De Zerbi udělal kus práce a poskládal zajímavé mužstvo. Argentinský záložník Mac Allister, německý univerzál Gross, kapitán Dunk... Všichni do detailu znají svoji roli a dohromady působí sympatickým dojmem. Hrají pohledný fotbal a něco mi říká, že by se nemuseli ztratit ani v poháru. Sám jsem zvědavý, jak daleko dojdou. Mimochodem, šanci na Evropu má taky devátý Brentford, i pro něj by to byla velká premiéra. Je to podobný případ jako Brighton: filozofie menších, ale úspěšných klubů mě baví.

Kromě pohárů se hraje i o záchranu, sestup má jistý zatím jen Southampton. Tři týmy hrají o jediné bezpečné místo. Je to psycho, protože víte, že nesmíte udělat chybu. Everton? Leeds? Leicester? Tipuju, že dolů půjdou první dva jmenovaní. Leicester se podle mě udrží, ale budou to nervy do posledního hvizdu. I tohle je Premier League, asi nejlepší soutěž na světě."

Reklama