Hlavní obsah

Třináctka zůstává smolná, Arsenal je zase bez titulu. Selhali jsme, nestačily by nám ani tři hodiny, smutnil Arteta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to, že by letos konečně mohl zlomit prokletí. Arsenal po 19 letech králem fotbalové Anglie? Ne. Dlouho byl lídrem Premier League, přesto to ani tentokrát nevyšlo. Hořkou jistotu znamenala sobotní porážka 0:1 v Nottinghamu, zlatý je potřetí v řadě Manchester City. „Gratuluju. Pro nás je to hodně smutný den,“ hlesl Mikel Arteta, trenér Arsenalu.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Fotbalisté Arsenalu mají po porážce 0:1 v Nottinghamu smutnou jistotu, že ani letos Premier League nevyhrají.

Článek

Schoval si tvář v dlaních a zklamaně zakroutil hlavou. „Bolí to. Je to moje zodpovědnost, kterou přijímám," pravil Arteta po zpackaném představení v Nottinghamu. Jeho týmu nestačilo ani 104 minut k tomu, aby dal gól. Potřeboval dva, i remíza by byla málo. „Mohli jsme hrát klidně tři hodiny a stejně by to nevyšlo," poznamenal Arteta.

„Bolí to, teď se z toho potřebujeme dostat. Musím najít způsob, jak hráče zvednout, čeká nás hodně těžký týden," tušil Arteta.

Od roku 2004, kdy Kanonýři slavili svůj třináctý a zatím poslední titul, si na anglický trůn sedlo pět týmů. Jen Arsenal pořád čeká, za zmíněných 19 let na něj potřetí zbylo jen stříbro. BBC připomněla nechtěný rekord londýnské party: v této sezoně vedla ligu 248 dnů, přesto jí to na titul nestačilo, což fotbalová Anglie nepamatuje.

„Makali jsme jedenáct měsíců a dlouho jsme byli na vrcholu. Bylo neuvěřitelné být tak dlouho před City. Jako klub jsme se posunuli a rvali jsme se, jenže jsme selhali. V dubnu a květnu jsme nebyli v nejlepším stavu," vykládal Arteta. Jeho tým dojel na porážky ve šlágrech s City i na utrápený finiš sezony, z posledních osmi partií vyhrál jen dvě.

„Ztráceli jsme body kvůli zbytečným chybám v zápasech, které jsme měli vyhrát. Ani proti Nottinghamu jsme nedokázali najít správnou cestu," litoval brankář Aaron Ramsdale. „Jsme zklamaní, že to takhle dopadlo, ovšem s odstupem času na tuhle sezonu budeme hrdí."

Arsenal trpí, zato v Manchesteru se bude v neděli odpoledne po duelu s Chelsea slavit. 2021: titul. 2022: titul. A 2023: zase titul! Na plášti Etihad Stadium už visí mistrovská plachta, před kterou v sobotu večer křepčili další a další fanoušci. City bude navíc hrát finále Ligy mistrů a popere se i o trofej z FA Cupu.

„Tři tituly v řadě jsou hodně speciální. Premier League je bezesporu nejnáročnější soutěž na světě, o to větší je to úspěch," vyznal se Ilkay Gündogan, kapitán City. „Na tuhle sezonu nikdy nezapomenu."

Ramsdale a spol. taky ne...

Reklama