Hlavní obsah

OČIMA MISTRA: Blümela už v extralize neuvidíme. Pro čtvrtfinále by byli nejlepší Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané nás přestříleli, několikrát nás zachránilo i štěstí, ale vítězství 1:0 proti opravdu kvalitnímu soupeři se počítá. Je pro nás moc důležité, stále máme šanci skončit v tabulce výš než na třetím místě, kde se nacházíme teď.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Matěj Blümel a Karel Vejmelka se radují z triumfu nad Američany.

Článek

Musím vyzdvihnout naši výbornou defenzivu. Navázali jsme na hru z přípravy, kdy nám to vycházelo a sedělo. Ačkoliv Američané párkrát promáchli před odkrytou bránou a měli jsme štěstí, jinak jsme je do nějakých vyložených příležitostí nepouštěli. Zejména s přechodem útočné třetiny měli velké problémy. Prostě jsme plnili systém, který se trenér Jalonen snaží razit. Navíc vše podpořil gólman Vejmelka.

Po zápase se Švédy, v němž mohl za jediný gól a byl střídán, jsem říkal, že mu pořád věřím. A opravdu chytá ve formě, jakou měl v Arizoně. Doufejme, že mu to vydrží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu USA - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Utkání s USA rozhodl jediným gólem z uniku Matěj Blümel a jenom dokázal, v jaké pohodě a s jakým sebevědomím na šampionátu hraje. Provedl to mazácky. Mám za to, že v příští sezoně už ho v české extralize neuvidíme.

Útočník Matěj Blümel rozhodl gólem zápas s USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Nemyslím si, že by Švédové v úterý prohráli s Lotyšskem, takže první ve skupině neskončíme. Kdybychom ale porazili Finy a díky lepší bilanci vzájemného zápasu je přeskočili, naše sebevědomí by šlo určitě nahoru. Mužstvo by si tím zase ověřilo, že s těžkými soupeři může hrát.

Proti Finům to bude střet dvou týmů vyznačujících se dost podobnými herními styly. Finové jsou v tom možná ještě dál, protože takový hokej mají zažitý a hrají ho delší dobu. Taky se ale může stát, že brzo padne první gól a nakonec uvidíme útočný hokej. Moc tomu ale nevěřím.

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou a Martinem PešoutemVideo: Sport.cz

Čtvrtfinále máme jisté, pokud ale skončíme v tabulce za Švédy, na čtvrtfinále se budeme stěhovat do Helsinek, protože Finové jako domácí tým zůstávají v Tampere. Jako komplikaci bych to ale neviděl. Do Helsinek to je po dálnici zhruba dvě hodiny jízdy.

Ať už nás ve čtvrtek bude čekat kdokoliv, doufám, že po iks letech klíčový zápas celého turnaje zvládneme a půjdeme dál.

Tomáš Vlasák

S národním týmem byl u zlatého hattricku na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník 135 zápasů, v nichž vstřelil 43 gólů. Zahrál si i na Světovém poháru 2004, kde Češi došli až do semifinále. Je šampionem ruské Superligy s Omskem, v domácí extralize vybojoval mistrovský titul s Plzní. Vyzkoušel si nejvyšší soutěž ve Finsku, Švédsku, Rusku i Švýcarsku, v NHL má na svém kontě 10 utkání za Los Angeles. Posledních sedm let zastává post sportovního manažera v HC Škoda Plzeň.

Čeští fanoušci vyjadřují ve Finsku solidaritu se sužovaným ukrajinským národem.Video: Lumír Bednář

Nemůžeme narazit na vítěze skupiny A, stále ale můžeme jít na Švýcarsko, Kanadu, nebo Německo. Nejlepší by byli Němci, ale uvidíme. Doufám, že tíha čtvrtfinále nebude kluky svazovat, protože i oni vnímají, že se nám v něm dlouhodobě nedaří. Snad se nám to letos povede, ať bude soupeřem kdokoliv.

Reklama

Související témata: