Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Konec Vrby? Osud! Baník byl v létě domluvený s Hapalem, nebylo to fér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porážky Slovácka a Slavie, ale také rychlý konec Pavla Vrby v Baníku Ostrava. To jsou podle mě hlavní události ligového kola. Vyhrála i Sparta, ale s řečmi o nastartování nebo probuzení Letenských bych byl opatrný, dobře víme, jak to dopadlo po Boleslavi, kdy se mluvilo o nejsilnější Spartě. Plzeň se zvedla po vysoké prohře na Bayernu, v lize získala tři body, tak uvidíme, jak zvládne odvetu s Mnichovem v Lize mistrů doma.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Vrba (vlevo) se ujal Baníku místo již domluveného Pavla Hapala. Ve funkci ale předčasně skončil.

Článek

Nejaktuálnější je konec Pavla Vrby v Baníku Ostrava. Nejspíše se nečekalo, že bude známý kouč balit tak rychle, ale tenhle tah prostě klubovému vedení nevyšel. Ostatně, ještě než došlo k angažování Pavla Vrby, byl Baník domluvený na angažmá s Pavlem Hapalem. Když pak Vrba skončil ve Spartě, dalo mu ostravské vedení přednost a fotbal dokáže být spravedlivý... Za mě Vrba nedokázal vtisknout Baníku svoji tvář, nedokázal tým probudit. Spekulovalo se také o tom, že byly nesrovnalosti v kabině.

Slovácko dál poznává druhou tvář úspěchu, kterého dosáhlo. Dva roky se týmu dařilo, teď je to jinak, i štěstí se mu vyhýbá. S Nice prohrál tým nešťastným gólem, výkon ale nebyl špatný. V lize to tým nelepší, naopak z každé střely na bránu dostane gól. Nezbývá než makat dál, věřím, že se zvednou. Musí se začít u jednoduchých věcí, kabina je zdravá. Ale učí se přepínat mezi Evropou a ligou, což není pro žádný tým jednoduché, zvláště, když je to pro něj nové. Nejde se soustředit jen na Evropu. Podívejte se na Jablonec. Ten to nezvládl a do posledního kola hrál o záchranu.

Hapal za Vrbu? Asi je to logický krok. Pasáž z PřímákuVideo: Sport.cz

Kouč Svědík chtěl nechat odpočinout brankáře Nguyena, ani tenhle tah nakonec nevyšel. Gólmani jsou ale zvláštní skupina hráčů, udělají si svoji bublinu a jakmile přijde pár povedených zákroků, bude i Filip zpátky. V minulosti tým podržel, chytat umí, takže je otázka času, kdy se dostane do pohody.

Zároveň ale musím pochválit i Bohemku. Venku ještě neprohrála, chci ji ocenit. Speciální pochvalu si zaslouží Květ. Ví se o něm, že má kvalitní střelu, je v něm ohromný potenciál. Jen potřeboval, aby do sebe všechno zapadlo, aby si to sedlo. A pod trenérem Veselým ten potenciál potvrzuje a rozvíjí naplno. Ale že dá tři góly ze zálohy, to se jen tak nevidí.

Sparta vyhrála jednoznačným rozdílem v Brně, to utkání bylo ale dobré z obou stran. Letenští si jen počkali na své šance. V soudech o zvedání se Sparty budu hodně opatrný. Je ale vidět, že Kuchta na hrotu ožil. Mluví se o Láďovi Krejčím a jeho návratu, jestli je tím faktorem, který zvedá tým. Je to bojovník, přinese do hry šmrnc a agresivitu, makat musí všichni. Ale za mě ještě není v TOP formě, udělal i pár chyb. Ty ale odčinil dvěma góly, které jako odchovanec Brna neslavil. Důležité zákroky předvedl i gólman Kovář. Vychytal první nulu, je to mladý a zajímavý gólman, je oporou i reprezentační jednadvacítky.

Kuchta a spol.? Nemyslím, že by v táboře slávistů měli vyvolat nenávist, říká Ondřej Zlámal v PřímákuVideo: Sport.cz

Pozornost si zaslouží Hradec. Před týdnem nezvládl zápas proti deseti na Spartě, teď naopak v deseti nastřílel čtyři góly Teplicím, když trestal z rychlých protiútoků. I o deseti se dostanete do přečíslení a Hradec toho dokázal využívat. Viděl jsem samozřejmě zprávy o tom, že mělo dojít k rasistickému urážení hráčů Teplic fanoušky Votroků. Musím říct, že jestli je to pravda, tak je to ostuda a kaňka na té výhře.

Plzeň dostala pět branek na Bayernu, teď porazila Mladou Boleslav. Nejvíce se ale řeší zákrok v pokutovém území Viktorie, zda se měla kopat penalta. Za mě se dala pískat a jsem zvědavý, jak se k tomu postaví Komise rozhodčích. Být trenérem Hoftychem, tak bych se také na jeho místě ozval. Plzeň nakonec získala důležité body, naladila se před odvetou s Bayernem a já si přeju, aby byla doma odvážnější. Věřím, že výsledek bude lepší.

Co schází českému fotbalu, diskuse z pořadu Přímák, jehož hostem byl Jiří Saňák.Video: Sport.cz

Slavia prohrála v Olomouci, potřetí v sezoně padla venku a všechny ty porážky měly stejné jmenovatele. Dobrá organizace hry domácích týmů, důraz, je vidět, že si celky proti Slavii doma věří daleko více než v Edenu. V olomouckém dresu navíc vynikal útočník Chytil. Tomu moc pomohlo předchozí hostování v Pardubicích. Makal a teď se mu to vrací. V utkání se Slavií vyhrál řadu soubojů a díky němu měli prostor i další hráči Sigmy.

Slavia podruhé za sebou nedala gól, to se jí dlouho nestalo. Šancí ale měla dost, trenér Trpišovský si uvědomuje, kde byl problém a myslím, že dokáže zareagovat. Podle mého to zvládne a ve čtvrtek v Rumunsku se vrátí na vítěznou vlnu. Fanoušci se každopádně mají na co těšit, bude se na co dívat. A o víkendu pochopitelně nabídne další porci utkání i liga, tak si ta utkání nenechte ujít a pojďte fandit.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama