Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Mandousova chyba proti Feyenoordu? Ocenil bych, že se nesesypal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia opustila Evropu ve čtvrtfinále Konferenční ligy se vztyčenou hlavou. Její zápasy s Feyenoordem, který byly v sezoně čtyři, mě bavily. Byl k vidění totální fotbal a souhlasím s panem Csaplárem, že jestli se v Česku chceme fotbalově posunout, musíme týmy právě takovou konfrontaci podstupovat. Slavia se nebála hrát. I když prohrávala, tak neustoupila od své hry a zaslouží si poklonu. S Evropou se loučila se ctí, postoupil o něco lepší z té dvojice, tedy Feyenoord.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Fotbalisté Slavie na semifinále Konferenční ligy nedosáhli

Článek

Někdo mohl mít o Slavii třeba strach, když doma rychle inkasovala, ale tým Jindry Trpišovského se zvedl, využil chyby soupeře a vyrovnal. Tempo do přestávky bylo neuvěřitelné. Možná až na druhou půli čtvrtečního utkání měly všechny čtyři souboje s Feyenoordem obrovskou dynamiku a musely bavit. S blížícím se koncem bylo jasné, že to bude za stavu 1:1 zápas o jedné chybě. Udělala ji Slavia a soupeř toho dokonale využil.

Vlna kritiky se valí na gólmana Mandouse. Ano, stalo se, ale fotbal je o chybách. A on se v těžké chvíli nesesypal, dál šla přes něj třeba i riskantní hra. Chytil nějaké další šance. Po zápase vzal porážku na sebe, podle mého zbytečně až moc. Chyby přece udělá každý. Jednou ji udělá Mendy v brance Chelsea, v Rotterdamu si vyčítal jeden z gólů brankář Slavie Kolář a teď prostě zaváhal Mandous. Slyšel jsem, že by mohl být problém v tom, že Slavia nemá jasnou brankářskou jedničku. Já si myslím, že to mají nastavené ve Slavii správně a při té porci zápasů Jindra Trpišovský gólmany střídá.

Kdo se mi hodně líbil, to byl rozhodčí. Už jsem si ho všiml v době, kdy řídil utkání Ligy mistrů. Někdo říká, že vypadá trochu jako pohádkový Mrakomor, ale klobouk dolů, jak ten zápas v Edenu zvládl. A to, že šel utěšit gólmana Slavie, bylo parádní gesto. Patří to příběhů toho skvělého zápasu a opakuji, bylo fajn, že to udělal.

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů?Video: Sport.cz

Řeč byla i o strkanici mezi Traorém a Talovjerovem. Nedělal bych z toho senzaci, emoce k utkání prostě patří a třeba před Traorém klobouk dolů. Vůbec bych řekl, že hráči tmavé pleti, které Slavia má, jsou vzorem pro fotbalisty z ciziny, kteří by v české lize měli hrát. Olayinka je kapitánem, Traoré oporou, Sor je ještě na začátku té cesty, ale myslím, že kabina Slavie je soudržná a není tam problém. Talovjerov je horkokrevný Ukrajinec, musíte vnímat i to, co se děje v jeho zemi. Každý ze slávistů chtěl vyhrát, něco se zápasem udělat, emoce u toho mohou být.

Slavia tak sice skončila v pohárové Evropě, vydala se na maximum, hráči zápasy odjezdili. Ale směrem k české lize o ni nemám strach. Má hráče, co se třeba nevešli na soupisku pro Konferenční ligu, vrátí se jí i marodi, kádr má široký. Takže věřím, že to na domácí půdě všechno bez problémů zvládne.

Zklamaný Jindřich Trpišovský. Dali jsme do toho všechno, ale ve druhé půli to nestačiloVideo: Sport.cz

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama