Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Otevřená partie proti Španělsku? Rozebrali by nás do posledního šroubku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprezentace má za sebou vystoupení v Portugalsku a ve Španělsku. Přišly dvě porážky, ale za mě se nemáme za co stydět. Museli jsme počítat, že utkání budou jiná než doma a soupeři jsou prostě jinde. Za sebe říkám, že jsme byli odvážní, a i přes prohry to je pro kluky ohromná zkušenost. Hrát s takovými protivníky otevřené partie, tak by to dopadlo jinak. V takovém případě vás Portugalci i Španělé rozeberou do posledního šroubku...

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Jose Breton

"Oni nekompromisně skórují, my jsme šance nedali," píše Jan Rajnoch ve svém glosáři na Sport.cz, v němž se ohlíží za českými výkony v Lize národů. Na snímku Jan Kuchta neproměňuje své sólo při utkání ve Španělsku.

Článek

Portugalci hrají tak, že soupeře nechají přijít a pak udeří. Kluci se s tím popasovali se ctí, propadák to určitě nebyl. Jasně, první poločas se nepovedl levé straně, ale to se prostě stane. I my jsme měli možnost dát v každém z těch utkání gól, ale v tom je právě rozdíl. Oni nekompromisně skórují, my jsme šance nedali. Ale v obou případech jsme si dát branku zasloužili. Lidé chtějí vidět, že s takovými soupeři budeme hrát vyrovnanou partii i v poli, ale za mě trenér Šilhavý prostě ušil týmovou taktiku na míru.

Do hodnocení jednotlivců se moc pouštět nechci, někomu se zápasy povedly lépe, někomu méně. U jednoho jména se však chci zastavit. Hodně kritiky schytal Adam Hložek. Nechci ho omlouvat, koupil ho Leverkusen jako hotového hráče, i on sám ví, že by měl být výraznější. Jen bych rád všem připomněl, že toho kolem něj bylo v poslední době opravdu hodně.

Co se týče dění v ligových klubech, Slavia už začala přípravu a ohlásila řadu změn. Získala Santose, který s Plzní vybojoval titul a pak zamířil do Edenu. V tomhle případě rozhodly podle mého finance. Každopádně je to od Slavie skvělý tah, pro Plzeň je to ztráta. Santos je hráč, který jde využít na více pozicích. Stejně jako Jurečka, o jehož přestupu už jsme se dříve bavili, je to hráč pro základní sestavu. Z klubu naopak odchází Kúdela. V pětatřiceti letech bere angažmá za odměnu. Je to exotika a uvidíme, jak dlouho tam vydrží.

Plzeň ohlásila příchod útočníka Klimenta, který by měl nahradit na hrotu Beauguela. Ve Slovácku se nastartoval, pak to ale v Polsku nebylo z jeho strany nic moc, takže uvidíme, jaký směr to nabere ve Viktorce. V souvislosti s mistrem se mluvilo i o střelci Pekhartovi. Obě strany se rozešly kromě jiného v otázce finančních možností. Plzeň nemá investora a pan Šádek zkrátka musí pracovat s tím, co momentálně má. Ostatně finančně vyskakovat si v podmínkách, kdy rostou ceny prakticky všeho, nebude nejspíš většina klubů. Myslím, že se hodně ukážou charaktery hráčů.

Co se týče Sparty, fanoušky zaujala informace, že k Tomáši Rosickému přijde do vedení Tomáš Sivok. Za mě je to skvělý tah. Tomáš je férový kluk, Spartu má v srdci, má hodně zkušeností. V mých očích Letenským pomůže. Strategie začleňování bývalých hráčů do práce pro klub se mi líbí a uvítal bych ji v ještě větším rozsahu. V tom je obrovské plus Plzně, kde skončil pan Psotka a tu funkci převezme Dan Kolář. U áčka jsou asistenty Horváth, Bakoš, Kozáčik, u mládeže je Pavel Fořt a další. To je za mě jednoznačně správný směr, kterým Viktorka jde, jen tak dál.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama