Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Bouzkovou ve čtvrtfinále čeká maturita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze sedmi Češek v hlavní soutěži Wimbledonu se do čtvrtfinále probila asi ta nejméně očekávaná. Příčiny skvělých výkonů Marie Bouzkové na trávě v All England Clubu rozebírá ve svém dalším komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Česká tenistka Marie Bouzková slaví postup do čtvrtfinále slavného Wimbledonu.

Článek

„Maruška už v minulosti ukázala, že umí zahrát výborně. V šestnácti ovládla juniorku na US Open. Před třemi lety v Torontu porazila Stephensovou, Ostapenkovou i Halepovou a měla skvěle rozehraný zápas se Serenou Williamsovou. Výborně zahrála i před dvěma lety v Monterrey, kde se dostala do finále. Wimbledon ji ale zastihl ve velké formě, hraje tam výtečně.

Mám pocit, že se pohybuje vůbec nejlíp ze všech hráček, fantasticky běhá. Proti Garciaové ve čtvrtém kole přidala i úžasné prohozy, které byly zahrány takticky naprosto správně. V obraně hrála na absolutní jedničku. Také zlepšila servis a jediné, co jí vytknout je, že není tak agresivní při returnu.

Ve čtvrtfinále proti druhé hráčce světa Džabúrové to pro Bouzkovou bude maturita. Tunisanka hraje trochu klukovský tenis, velice chytře a má výbornou sezonou. Jsem ale v kontaktu s otcem Bouzkové Milanem a psal jsem mu, aby se Maruška těšila, že se to dá vyhrát.

I tentokrát měla na grandslamu velmi těžký los, když začínala proti finalistce Australian Open Collinsové, ovšem zvládla to skvěle. Udělala taky velice dobře, že se dala na debl s Lucií Hradeckou, měly v něm úspěchy a pomohlo jí to.

Zákaz startu pro hráče z Ruska a Běloruska se ale u žen projevuje o něco víc než u chlapů. Medveděv se na trávě teprve rozehrává a také Rubljov není žádný velký travař. Absence Kasatkinové, Kuděrmětovové, Pavlujčenkovové, Samsonovové, Sabalenkové nebo Sasnovičové je však znát. Navíc chybí i Ósakaová, takže překvapení se dala čekat, jak už jsem psal před začátkem Wimbledonu.

V Paříži na French Open byla pouze jediná hráčka z první desítky ve čtvrtfinále, pozdější vítězka Polka Šwiateková, spousta tenistek ze špičky tam neměla dobrou formu: Muguruzaová, Kontaveitová, ale i Sakkariová, nebo Plíšková, která se po zranění stále nemůže chytit.

Správně jsem odhadoval, že na trávě to pro Šwiatekovou nebude tak snadné, odehrála toho na ní strašně málo. Na tomto povrchu se pole vyrovnává. Jen je zvláštní, že do čtvrtfinále se dostane i Němka Niemeierová, která má deset kilo přes váhu."

Reklama

Související témata: