Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Tenisu je až moc. Kompletní program sezony se nedá absolvovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hektický závěr a přehuštěný itinerář aktuální tenisové sezony glosuje ve svém komentáři expert Sport.cz Jan Kukal. Jako by v něm předvídal i odstoupení zraněné Karolíny Muchové z letošního Turnaje mistryň.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Karolína Muchová musela vzdát účast na Turnaji mistryň.

Článek

"Světová atletika a mnohé další sporty řeší již dlouhou dobu problém dvou vrcholů sezony. Jen fyzicky a psychicky velmi náročný tenis má letos vrcholů až šest. Po čtyřech grandslamech se osm nejlepších tenistek sezony utká v Cancúnu na Yucatanu během Turnaje mistryň, což je pátý vrchol nekonečné sezony. Nevím, jestli budou stačit dvě náhradnice, ale ovázaných hráček bude hodně.

Hned za dva dny po skončení Masters pak nastupují v Seville naše hráčky ve finále Billie Jean King Cupu, kde mají velmi těžkou skupinu se Švýcarskem a USA. Musíme jen doufat, že ostatní hráčky na tom nebudou o mnoho lépe než naše děvčata. Žádná ze špičkových tenistek neodehrála bez zranění celou sezonu, ještě nejlépe je na tom Běloruska Sabalenková, ale ta má snad ocelové svaly.

V Mexiku by měly být favoritkami deblu Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které zahájily sezonu velmi dobře i v singlu. Krejčíková vyhrála tisícovku v Dubaji, kde porazila Sabalenkovou i Šwiatekovou. Siniaková zase před Wimbledonem vyhrála turnaj v Bad Homburgu, pak však přišla krize.

Krejčíková po pěti letech propustila kouče Aleše Kartuse a s Pavlem Motlem se dočkali úspěchu až na pětistovce v San Diegu po US Open. Siniaková se po sérii sedmi porážek prosadila v Hongkongu postupem do finále a formu potvrdila v Nan-čchangu, kde získala titul po úporné bitvě s Marií Bouzkovou.

Siniaková má nového zkušeného slovenského trenéra Petera Hubera, který vedl Magdalenu Rybárikovou. Velice se zlepšila a podařil se jí návrat do top 50. Čínské turnaje, které se nehrály od roku 2019, tak českým hráčkám hodně pomohly.

Muži se ale také trápí s nekonečně dlouhou sezonou, podle mě se všechny turnaje ani nedají absolvovat. Největší talent současného tenisu Carlos Alcaraz, který hraje s obrovským nasazením, by měl lépe vybírat častější pauzy, ale není to snadné. Obrovské startovné, v často šestimístných číslech, je velkým lákadlem.

Mistrem ve výběru turnajů je stále Novak Djokovič. Od něj by se mladší měli učit, protože problémy má mnoho hráčů, např. Holger Rune nebo Stefanos Tsitsipas, oba zamilovaní až po uši.

Posledních pět týdnů se nedařilo ani našemu Jiřímu Lehečkovi, ale věřím, že do finále Davis Cupu v Málaze, kde naši nejsou bez šance, se stačí dobře připravit. Dobré je, že daviscupový specialista Tomáš Macháč nakoukl hluboko do první stovky a Adam Pavlásek si zahrál minulý týden první finále ATP v deblu.

Stejně si ale myslím, že tenisu je teď až moc, i když z českého pohledu budou finále BJK Cupu a Davis Cupu i Turnaj mistryň velmi zajímavé. Bylo by hezké, kdyby Mexiko bylo vyvoleným místem nejen pro hrdinku olympiády 1968 Věru Čáslavskou, nebo čerstvé mistry světa v plážovém volejbale Perušiče se Schweinerem, ale také pro český tenis."

Reklama