Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: U Kvitové je neuvěřitelný kontrast mírné povahy a zabijáckého stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejnovějším vydání světového žebříčku nefiguruje žádná česká tenistka mezi nejlepší dvacítkou, což je za poslední roky naprosto nebývalé. „Proto jsem tak rád za výkony Petry Kvitové v Cincinnati, konečně lepší zprávy,“ píše ve svém posledním komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Petra Kvitová na podání

Článek

„Ten stav je trochu neutěšený. V této sezoně se sešla spousta zranění. Karolína Muchová má dlouhodobé problémy, Markéta Vondroušová je po operaci, část sezony musely vynechat i Barbora Krejčíková a Karolína Plíšková. Smůla. Ale důvodem žebříčkového poklesu je i to, jak se ženský tenis nesmírně vyrovnal.

Vždyť US Open vyhrála loni kvalifikantka Emma Raducanuová. Z kvalifikace až k titulu v Cincinnati ostatně prošla i Caroline Garciaová. Návraty po zraněních bývají složité a teď navíc platí, že hráčky první třicítky, včetně jedničky Igy Šwiatekové, mají velké problémy. Nejhůř je na tom s formou Garbiňe Muguruzaová, potíže má i Anett Kontaveitová, Maria Sakkariová, Paula Badosaová... Čekám, že letos zase grandslamy budou mít čtyři různé vítězky.

Je dobře, že před US Open Petra pálila ostrými. Blíží se nejlépe dotovaný turnaj roku a ona podala důkazy, že je schopná hrát fantasticky. Ale jak je to mezi tenistkami těsné, jsme viděli i v prvním kole v Cincinnati, kdy se Švýcarkou Teichmannovou odvracela mečbol.

Petra hraje stylem, jehož duchovním otcem je Richard Williams, zjednodušeně je to založené na podání a tvrdém returnu. Takhle se teď prezentuje nejen Petra, ale i wimbledonská vítězka Rybakinová a také Běloruska Sabalenková. Ta má ale horší cit pro míč.

Každý hráč na kurtu je v uvozovkách ‚nahý'. Jaký je, tak i hraje, ať už opatrně nebo agresivně. Ale u Petry je její zabijácký styl v neuvěřitelném kontrastu k její přátelské a mírné povaze. Ona se nebojí riskovat. Když odvrací brejkboly, tak rovnou na lajnu. Pokud je u ní počet nevynucených chyb oproti vítězným úderům nižší, tak ty zápasy normálně vyhrává. A když prohraje, nehroutí se z toho. Normálně soupeřku obejme, než aby ji poslala někam.

Foto: Jeff Dean, ČTK/AP

Gesto Petry Kvitová ve finále v Cincinnati

Sezona v podání Petry ale dosud nebyla tak dobrá. Do hry se jí vloudilo hodně dvojchyb, což nebývalo. Chtělo by to u druhého servisu více topspinu a větší cit. Několik proher vyloženě zavinil servis. Jinak první podání má skvostné a je to její obrovská zbraň. Diktuje díky ní tempo, soupeřka nemá žádný rytmus. Buď jí tam přiletí bomba, nebo přijde zkažený míč.

Ona od té hry neustoupí a předvedla to i v Cincinnati, kde jsou z těch amerických turnajů asi nejtěžší podmínky. Na centrkurtu je obrovské vedro. A Petra tam vyhrávala zápasy i přes poledne, takže připravená byla skvěle.

Ted má velkou šanci to potvrdit na US Open. Věřil jsem, že i po vyhraném turnaji v Eastbourne zazáří ve Wimbledonu, ale tam bohužel ve třetím kole prohrála s Badosaovou... Asi jsem čekal tenhle rok víc, protože mi připadá, že se cítí skvěle a atleticky je na tom dobře. Tak uvidíme.

Jen jednu věc absolutně nechápu. Všechny zápasy Petry v Cincinnati jsem sledoval na (slovenské veřejnoprávní) televizi RTVS. Dokonce tam kvůli tenisu i později začínaly přenosy z mistrovství Evropy v atletice. A na ČT nic. Nula."

Reklama

Související témata:
Petr Kukal