Hlavní obsah

Ujfaluši: Plzeň nehraje špatný fotbal. A že to proti Slavii zavřela? I s nároďákem jsme kolikrát hráli v bloku!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro českého fotbalového fanouška, který zhlédl nedělní ligový šlágr mezi Plzní a Slavií, znamenal úterní večer dokonalé déjà vu. V úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů zaparkovalo Atlético Madrid na půdě Manchesteru City před vlastní šestnáctkou autobus. Ještě větší než Viktoria, která byla experty i médii tvrdě kritizována.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jhon Mosquera si pokrývá míč před dotírajícím Alexandrem Bahem.

Článek

Oprávněně, pokud k takovému kroku sáhl klub, který hrál v posledních osmi letech dvakrát finále Ligy mistrů? Sport.cz přináší názor bývalého obránce Atlétika a české reprezentace Tomáše Ujfalušiho.

„Také mě v souvislosti se zápasem Atlétika na Etihad napadla spojitost s pojetím Plzně v zápase se Slavií. Fanoušky nedělní utkání v Plzni nepotěšilo, ale podívejte se na Atlético. Proti City to byla z jeho strany ultradefenzíva. V prvním poločase nepadla jediná střela na bránu, a to proti sobě stály nejlepší světové týmy.

Nemyslím si, že Atlético bude hrát doma jinak. Citizens dokážou vyjet ze všeho, i z agresivního, vysokého presinku. Atlético spíš bude zase spoléhat na defenzívu a brejky. I takový fotbal vede k úspěchům. Prezentoval se takhle iks let zpátky Juventus. Taky vyhrával těsně a málo inkasoval.

Takže bych v tom, že Plzeň zvolila proti Slavii defenzívní taktiku, neviděl nic špatného. Potřebovala nechat Slavii pod sebou, což se jí podařilo. Vždyť tenhle bod může ve finále rozhodnout o titulu. Co by po prohře říkali její fanoušci? Měli jste to zabetonovat, neměli jste hrát otevřeně. Sice jste hráli pěknej fotbal, ale jsme druzí. Zajímalo by mě, kolik kritiků tipovalo před sezonou, že Viktoria bude tři kola před koncem základní části na prvním místě. Myslím, že ani jeden.

Nemyslím si, že Plzeň předvádí špatný fotbal. Je pragmatická. V Jablonci třeba hrála útočně, vyslala snad dvacet střel. Každé utkání je jiné, holt Slavia má svoji kvalitu. Navíc šlo o titul. Myslím, že tohle je zásadní. Kdyby Viktoria bránila v deseti lidech na dvaceti metrech, pokud by to vedlo k titulu, rychle se na beton zapomene.

Obecně k defenzívnímu způsobu hry chci říct toto: Někdy prostě cítíte, že vám nejde napadání. Než byste se vystavili riziku, tak se raději stáhnete. S nároďákem jsme také kolikrát hráli v bloku. Pokud z něj dokážete vyjet, jako Plzeň nebo Atlético, tak proč tohle nehrát, když z toho těžíte?"

Reklama

Související témata: