Hlavní obsah

Audit odhalil, že je potřeba doladit bezpečnostní opatření pro OH v Paříži

Audit odhalil, že je potřeba doladit bezpečnostní opatření pro olympijské hry 2024 v Paříži. Odborníci, kteří ho v francouzském parlamentu prezentovali, mají obavy především z unikátního slavnostního zahájení. To tentokrát nebude na stadionu, ale v centru města, kterým budou projíždět účastníci na lodích po Seině. Experti také kritizovali přílišné spoléhání na soukromé bezpečnostní agentury.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Olympijské hry v roce 2024 bude hostit Paříž. ilustrační foto

Článek

Auditoři předložili organizačnímu výboru patnáct doporučení. Týkají se také zajištění bezpečnosti v dopravě, což je ve Francii aktuálním tématem po středečním útoku neznámého muže na pařížském nádraží Gare du Nord.

Prezident sboru auditorů Pierre Moscovici varoval, že pro hladký průběh olympijských her bude nezbytné angažovat také policii. "Žádáme, aby byl kompletní bezpečnostní plán hotový v první třetině roku 2023, aby se mohlo naplánovat nasazení bezpečnostních sil. Je to proveditelné, ale sbor chce říct, že je nejvyšší čas vstoupit do operativní fáze. Není příliš pozdě, ale je to těsné," citoval ho server insidethegames.

Slavnostního zahájení by se mohlo v pařížských ulicích zúčastnit až 600.000 lidí, kteří budou moci sledovat defilé výprav na 160 lodích. Zajistit bezpečnost bude náročnější než při tradičních ceremoniálech na uzavřených stadionech.

Reklama

Související témata: