Hlavní obsah

Bezradná Francie? Chceme pořádat olympiádu, a nezvládneme 300 fanoušků, nechápe kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivé zahájení na řece Seině, sportoviště přímo v historickém srdci metropole, miliony fanoušků z celého světa. To vše slibují olympijské hry v Paříži příští rok. Ale také rozsáhlé bezpečnostní operace, které mají zajistit klid ve městě. A soudě podle dění na francouzských fotbalových stadionech to nebude snadné.

Foto: ČTK / imago sportfotodienst / David Catry , Profimedia.cz

Kouč RC Lens Franck Haise během zápasu Ligy mistrů se Sevillou

Článek

Už loňské finále Ligy mistrů v Paříži mělo ostudnou předehru, kdy zápas mezi Realem Madrid a Liverpoolem začal s půlhodinovým zpožděním kvůli pochybení ze strany UEFA a tlačenicím před stadionem, kdy proti fanouškům francouzská policie použila i slzný plyn.

V aktuálním ročníku francouzské ligy zase došlo k několika násilnostem na tribunách, které začátkem prosince vyvrcholily vraždou fanouška Nantes před utkáním s Nice. Dnes už bývalý kouč Lyonu Fabio Grosso byl zase zraněn při útoku fanoušků Olympique Marseille kameny na autobus s hráči.

I proto se francouzská vláda rozhodla z bezpečnostních důvodů zakázat účast fanoušků Sevilly v úterním zápase Ligy mistrů proti Racingu Lens. Pouhé dva dny před zápasem, kdy už měla spousta diváků nakoupené letenky i vstupenky.

Účast fanoušků Sevilly by prý znamenala „velké ohrožení bezpečnosti“, připomínaly se i kontakty mezi tábory příznivců obou týmů domlouvající bitku před prvním zápasem či rvačky po nedávných zápasech Sevilly s AS Řím či Arsenalem.

Zdůvodnění zmiňovalo také vazby mezi fanoušky Sevilly a Standardu Lutych, kteří by na zápas mohli dorazit, plus blízkost Calais s množstvím imigrantů z Afriky.

Mezi Španěly rozhodnutí pochopitelně vyvolalo značnou nevoli, fanoušci prohlásili, že se obrátí na soud, a zastání našli prostřednictvím transparentu i u fanoušků Lens. A podpořil je také kouč Lens Franck Haise, jenž odkázal právě na chystaný sportovní svátek.

„Skupiny se losovaly v srpnu, a když si fanoušci zorganizovali cestu, tak jim na poslední chvíli řekneme, ať nejezdí, protože máme problémy. Problémy, s nimiž se potýká většina zemí,“ tvrdí Haise.

„Jak chceme uspořádat olympijské hry, když nezvládneme 300 fanoušků Sevilly?“ položil řečnickou otázku trenér týmu, jenž zápas vyhrál 2:1. 

Pořadatelé očekávají, že do Paříže zavítá v souvislosti s olympijskými a paralympijskými hrami patnáct milionů návštěvníků.

Negativní ohlas mezi obyvateli města mělo čerstvé rozhodnutí, že ti, kteří žijí v blízkosti olympijských zón, se budou muset prokazovat policii speciálními QR kódy, při slavnostním zahájení s rozsáhlými kontrolami budou muset nahlásit i své případné návštěvy. Kritici včetně opozičních politiků to označili za skandální rozhodnutí a útok na svobodu.

Reklama