Hlavní obsah

Chodkyně Lašmanovová přijde kvůli dopingu o zlato z OH 2012 i MS 2013

Ruská chodkyně Jelena Lašmanovová přijde o zlaté medaile z olympijských her 2012 a mistrovství světa 2013, kde vyhrála závody na 20 kilometrů. Oznámila to Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU), která jí za doping vedle odebrání těchto trofejí udělila dvouletý distanc.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nyní devětadvacetiletá Lašmanovová bývala skvělou juniorkou a medaile sbírala v mladičkém věku i mezi dospělými. Nyní AIU zjistila, že si k tomu pomáhala nedovolenými prostředky. "Lašmanovová přijala trest navržený AIU. Přijde o zlaté medaile ze závodů na 20 kilometrů chůze žen na olympijských hrách v Londýně 2012 a na mistrovství světa 2013 v Moskvě," uvedla AIU v tiskové zprávě.

Lašmanovová trénovala u nechvalně proslulého ruského kouče Viktora Čegina, který později dostal kvůli dopingové aféře doživotní zákaz působení ve sportu. Sama ruská chodkyně dostala v průběhu své aktivní kariéry v roce 2014 dvouletý trest za doping, který porušila závoděním. Kvůli tomu pak nesměla na olympijské hry do Ria de Janeiro.

Z výsledků chodecké dvacítky na OH 2012 byly už dříve kvůli dopingu diskvalifikovány jiné dvě Rusky - původně stříbrná Olga Kaniskinová a pátá Anisja Kirďapkinová. Po diskvalifikaci Lašmanovové by měly všechny medaile dostat Číňanky. Pořadí na prvních třech místech je nyní Čchie-Jang Šen-ťie, Liou Chung a Lu Siou-č'.

V pořadí mistrovství světa 2013 se po vyřazení Lašmanovové posune na páté místo česká reprezentantka Anežka Drahotová. Zlato by měla získat Číňanka Liou Chung před krajankou Sun Chuan-chuan a Italkou Elisou Rigaudovou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.