Hlavní obsah

Czechia? Moderátoři můžou mít problém, tuší české eso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně rok před startem olympijských her si můžou pobyt v Paříži červeně zaškrtnout zatím jen dva čeští sportovci: oštěpař Jakub Vadlejch splnil limit při páteční Diamantové lize v Monaku, plavkyně Barbora Seemanová na 200 m volně při mistrovství světa ve Fukuoce. Dalších osm míst má Česko jistých, ale nikoliv na konkrétní jména. Jak velká bude nakonec výprava vystupující poprvé pod označením Czechia? I toto téma se řešilo ve studiu Rok před Paříží na webu Sport.cz.

Jak bude vypadá česká výprava a proč pojede pod označením Czechia?Video: Sport.cz

 
Článek

Nejpilnějším dodavatelem míst pro českou výpravu jsou sportovní střelci, když získali místa pro Česko Petr Nymburský, Jiří Přívratský, Martin Podhráský, Jiří Lipták, Jakub Tomeček a Veronika Blažičková.

Ve vodním slalomu zajistil českou účast triumfem mezi kajakáři Jiří Prskavec a rovněž na Evropských hrách vybojovala Paříž moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková, která ještě musí splnit kritéria v parkuru.

Kolik míst ještě přibude? V době rozjíždějících se olympijských kvalifikací je to věštění z křišťálové koule, nicméně Martin Doktor v pozici sportovního ředitele Českého olympijského výboru musí při přípravách kalkulovat s nějakým počtem.

„Pracujeme s odhadem mezi 100 a 120 sportovci,“ říkal ve studiu Sport.cz. Tato čísla jsou důležitá například při výběru ubytování v olympijské vesnici. „Domy by měly být hotové v listopadu. Snažíme se zajistit podmínky pro všechny, někdo je radši zavřený na pokoji, další vyhledává společnost, aby měl příjemné prostředí,“ líčí Doktor.

České domy bývají tradičně k nepřehlédnutí kvůli výrazné výzdobě. „Snažíme se kousek domova a pohody přinést do výpravy, aby se sportovci mohli lépe identifikovat s týmem,“ vysvětluje bývalý rychlostní kanoista.

Hosty pořadu Rok před Paříží byli Martin Doktor a Jiří PrskavecVideo: Sport.cz

A přípravy mise v Paříži jsou o něco snazší než předtím v Tokiu či Rio de Janeiru. „Můžeme tam materiál dopravit po zemi, i když v Tokiu jsme si zase mohli projít díky místnímu člověku s kamerou ubytování dřív, jak bylo postavené s ročním předstihem,“ připomíná Doktor kvůli covidu odloženou olympiádu.

V nominaci na hry do Tokia bylo 116 sportovců, byť ne všichni mohli do soutěží kvůli covidové pandemii zasáhnout, rekordní byla výprava v Aténách se 142 sportovci.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Sportovní ředitel ČOV a vedoucí české výpravy Martin Doktor.

„Hodně vždy záleží na kolektivech,“ připomíná Doktor. V Tokiu startovali basketbalisté, kteří se nyní pokusí na svoji parádní cestu pod pět kruhů navázat od srpnové předkvalifikace. Naopak basketbalistky a fotbalisté, kteří rovněž už samostatné Česko na OH reprezentovali, letos na svých šampionátech o šanci přišly.

Ve hře zůstávají ragbistky, které by si mohly odbýt na hrách premiéru. Z Evropských her v Krakově se probily do dodatečné světové kvalifikace o jedno místo na OH.

Jisté je, že sportovci budou startovat na olympijských hrách nově pod anglickým označením Czechia, byť v řadě sportů už to žádná novinka není. „U nás zatím myslím nikdy používáno nebylo, asi s tím moderátoři budou mít problémy. Ale rychle si zvyknou,“ tuší olympijský vítěz na kajaku Jiří Prskavec.

„A českou vlajku mám rád a označení CZE máme na lodi pořád,“ připomíná zkratku, která bude zdobit českou olympijskou kolekci.

Reklama

Související témata:
Výprava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články