Hlavní obsah

Diplomatický úspěch v Paříži. Češi budou mít na olympiádě vlastní dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pomyslné souboje v dějišti olympijských her probíhají už dlouho před jejich začátkem. Jednotlivé výpravy usilují o co nejlepší místa v olympijské vesnici, kde sportovci tráví většinu času. A sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor se vrátil z čerstvé obhlídky Paříže trochu zablácený, ale spokojený.

Foto: Profimedia.cz

Olympijská vesnice v Paříži

Článek

Prostory ve vesnici se rozdělují od největších výprav po ty malé. Než se tak od domácích Francouzů či Američanů dostane na Česko, jsou už mnohá atraktivní místa rozebraná.

Obvyklou žádostí českého týmu je lokace co nejblíž jídelně, což je nejčastější cesta sportovců po vesnici. „Paní, která má rozdělení bydlení už poněkolikáté na starosti, naše priority zná. Když jsme přišli na jednání, hned říkala, že ví, co budeme chtít, a že nám to může nabídnout. Ale bydleli bychom s někým v baráku a neměli nižší patra,“ tlumočil Doktor jednání.

A tak dostal alternativní nabídku. O trochu dál od jídelny, ale jen pro český tým. „Takže bychom měli super komfort a byli sami, mohli si dávat branding po celém domě,“ vypočítával. Podmínkou je, že Češi dům zaplní, tedy že se nominuje kolem stovky sportovců, což ale při posledních olympiádách nebyl problém.

Výpravy můžou nahlásit, s kým by v případě potřeby bydlení sdílely. Češi tradičně hlásí Slováky či Rakušany, své sousedy z Evropských her.

Pařížská vesnice je ještě ve výstavbě. „Dostali jsme holínky a helmy, bláto na kalhotách jsem měl ještě doma. Ale mohli jsme si tam změřit a vyfotit, co jsme potřebovali,“ vypráví bývalý úspěšný kanoista. A tak už rozmýšlel, kde bude česká klubovna, kde prostor pro fyzioterapeuty a maséry…

Foto: Profimedia.cz

Tady budou bydlet olympionici během her v Paříži.

„A důležité je i to, že apartmány budou pak předělané na bydlení, maximálně se tam doplní jedna zeď. Jiné výpravy budou v budovách, které pak budou kancelářské, takže teď budou apartmány stavěné z papundeklu, který se pak vyhodí, což neskýtá takový komfort,“ líčí.

Olympijskou vesnici tvoří pozdější byty pro obyvatele pořadatelského města prakticky na všech hrách. Pařížská se ale trochu vymyká. „Ani jeden barák v ní není stejný. Budou využity na bydlení, kanceláře, obchodní centra i hotely, tím jsou různorodé. A také je nechali stavět víc developerů a stavebních firem,“ oceňuje Doktor.

Reklama

Související témata: