Hlavní obsah

Zátopek, Čáslavská… Francouzský umělec bojuje před olympiádou s časem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustil se do nelehkého projektu. Francouzský umělec Baptiste Chebassier se rozhodl na počest olympijských her, které se po sto letech vracejí do Paříže, ztvárnit jména všech medailistů na novodobých olympijských hrách. Na smotaný arch papíru plánuje do startu her ztvárnit celkem 30 249 jmen.

Foto: Noemie Olive, Reuters

Baptiste Chebassier při své práci.

Článek

Na listu bude i výrazná česká stopa, nejvíce práce Chebassierovi ušetřila gymnastka Věra Čáslavská, která získala jedenáct olympijských medailí, a běžec Emil Zátopek, majitel pěti cenných kovů.

Sedmadvacetiletý Francouz s nápadem vypsat jména všech medailistů od prvních novodobých her v roce 1896 v Aténách přišel před třemi lety, jména zapisoval ve svém volném čase po práci a o víkendech.

Zatím se dostal do 80. let minulého století a příští týden si Paříž bude připomínat sto dnů do začátku her. Slavnostní zahájení je plánováno na 26. července na řece Seině.

Foto: Noemie Olive, Reuters

Baptiste Chebassier plánuje napsat 30 249 jmen.

„Před měsícem a půl jsem opustil svou práci, protože to musím dokončit, i kdybych neměl po nocích spát,“ řekl Chebassier agentuře Reuters. Několik olympijských medailistů navštívil osobně a jejich jméno zapsal na list v jejich přítomnosti.

Když se papír rozbalí, bude měřit 120 metrů, proto nebude snadné ho někde vystavit. „Rád bych dílo umístil někde, kde by ho mohli vidět sami sportovci nebo jejich rodinní příslušníci, ale také diváci, protože jsou tam jména jejich hrdinů,“ prohlásil umělec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.