Hlavní obsah

Žádné změny, sláva pro statisíce lidí zůstává. Olympijská Paříž má být nejbezpečnější místo Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za tři měsíce a pár dní k tomu se mají po Seině plavit desítky lodí plných sportovců. Za potlesku stovek tisíců fanoušků. „Organizátoři nám říkají, že s plánem B nepočítají a zahájení olympiády v Paříži bude podle plánu,“ reaguje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval na zprávy z konce března, že francouzské zpravodajské služby doporučují kvůli hrozbě teroristického útoku ceremoniál zrušit.

Foto: Profimedia.cz

Na bezpečnost OH v Paříži bude dohlížet 18 tisíc tamních vojáků, další pomohou z jiných zemí.

Článek

„Organizátoři jsou přesvědčeni, že bezpečnostní situaci dokáží vyřešit. Jde o náročnou akci, ale takové ty zaručené informace z médií, že je možný jiný scénář zahájení, jsme nikdy nedostali potvrzené,“ popisuje Kejval.

Hry oficiálně odstartují 26. července. Po Seině má v přibližně šestikilometrovém úseku mezi Pont d’Austerlitz a Pont d’Iena plout více než 160 lodí. Na březích se podle nových úprav očekává kolem 300 tisíc diváků. Půjde o obří masovou akci, která s sebou logicky nese velká rizika.

„Navíc Paříž obecně nepatří mezi nejbezpečnější města,“ ví Kejval. „Organizátoři si uvědomují, že nejde o jednoduchý úkol, ale jsou přesvědčeni, že během olympiády bude francouzská metropole nejbezpečnější místo Evropy. Nezbývá mi nic jiného než jim věřit. Máme informace, že s jinou variantou zahájení nepočítají,“ pokračuje.

Jenže francouzská rozvědka má prý z formátu ceremoniálu velké obavy a tamního ministra vnitra Géralda Darmanina informovala o hrozbě masového terorismu. Stupeň bezpečnostní hrozby se zvýšil po útoku v koncertní síni v ruském Krasnogorsku na západní straně Moskvy. Koncem března tam zemřelo 137 lidí, ke všemu se přihlásila afghánská odnož Islámského státu, samotní teroristé pak pocházeli z Tádžikistánu.

„Naopak prezident Emmanuel Macron minulý týden hovořil o ruských dezinformačních prostředcích, které se snaží francouzskému národu vsugerovat, že nemají na to, aby zorganizovali olympijské hry. Podlomit víru v pořádání akce. My jsme přesvědčeni, že to bude nádherná oslava olympismu a začátek krásných her,“ věří Kejval.

„Téma bezpečnosti se řeší intenzivněji než na předchozí olympiádách. V Paříži rezonuje a je podrobně probíráno na každém semináři. Detaily od příjezdů až po odlety domů. Nic nepodceňují. Příští týden se zúčastním speciálního semináře, sjedou se lidé z celého světa, aby se připravili, jak bude zahájení vypadat. V Česku spolupracujeme s ministerstvem zahraničí a dalšími institucemi. Nechceme strašit, ale musíme být připraveni,“ popisuje šéf olympijské mise Martin Doktor.

Kejval pak odmítá, že by si Francouzi možné změny či obavy jen nechávali pro sebe, aby zbytečně nevyvolávali případnou paniku. „Musíme najít kotvu, které se držíme,“ konstatuje. Obrací se tak výhradně na organizační výbor v čele s bývalým vodním slalomářem Tonym Estanguetem.

„Znám ho 15 let a nemyslím, že by nám říkal, že něco bude, kdyby realita byla jiná. Pokud by riziko vyhodnotili jako nepřijatelné, už by se snažili něco řešit. Zahájení je navíc tak logisticky složitá věc, že už by něco museli oznámit. Uvidíme, třeba trať po Seině nebude šest kilometrů a zkrátí se. Ale dnes, teď a tady jsem přesvědčen, že zahájení na řece a zapálení ohně na náměstí Trocadéro bude,“ hlásí předseda ČOV.

Jako první člověka napadne „klasický“ ceremoniál na stadionu, v Paříži konkrétně na Stade de France s kapacitou více než 80 tisíc diváků. „Jenže tam se už bude hrát ragby, takže tato varianta nepřipadá v úvahu. Měli jsme přímo webinář s přesným detailním programem zahájení, žádná jiná varianta kromě Seiny se neprobírala,“ doplňuje Doktor.

Nejen před organizátory tak stojí velká výzva. V době dezinformací, rozšiřující se umělé inteligence či obecně hybridních válek je stále těžší poznat pravdu, nenechat se zmást, zaskočit a ovlivnit.

„Je důležité mít více zdrojů a o věcech přemýšlet. Tlak na diskreditaci mezinárodního hnutí, poškození olympijských her, obecně každodenní život a naše hodnoty bude obrovský. Je z velké části i na novinářích, aby byli schopni dekódovat, co je skutečně pravda a co pokus o dezinformaci. Pro nás je důležitý přímý kontakt s organizátory, kteří mají stoprocentní informace,“ apeluje Kejval.

Na průběh her bude dohlížet téměř 20 tisíc francouzských vojáků, kterým pomohou kolegové i z jiných zemí.

Reklama