Hlavní obsah

Kontroverzní krok. MOV zvažuje návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží

Skončí mezinárodní klatba nad ruskými a běloruskými sportovci? Rezprezentanti Putinova a Lukašenkova režimu by se údajně mohli brzy vrátit do mezinárodních soutěží, ze kterých byli po invazi na Ukrajinu vyloučeni. Už o tom začal jednat Mezinárodní olympijský výbor.

Foto: Denis Bushkovsky / Match TV

Krasobruslařka Kamila Valijevová se se zasněným pohledem dívá na hokejistu Alexandera Ovečkina.

Článek

"Víme, že hledají cesty zpět a oslovili kvůli tomu členy a partnery," citovala agentura Reuters šéfku amerického olympijského výboru (USOPC) Susanne Lyonsovou. "Všichni cítíme, že dřív, nebo později musíme přestat trestat sportovce za činy jejich vlád," dodala.

Výkonná ředitelka USOPC Sarah Hirshlandová se také pozastavila nad zdlouhavým řešením dopingové aféry šestnáctileté krasobruslařky Kamily Valijevové na olympijských hrách v Pekingu.

Po triumfu v soutěži družstev totiž vyšlo najevo, že mladá Ruska měla v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin. Navzdory tomu mohla podmínečně závodit v soutěži jednotlivkyň, ale náročnou situaci neustála, pokazila volnou jízdu a skončila čtvrtá.

Pokud by Rusko o zlato přišlo, posunuli by se na první místo Američané. "Jsem víc než naštvaná. Víme, že vyšetřování je uzavřené, ale teprve oznámili, kdy budou slyšení," uvedla Hirshlandová.

Reklama

Související témata: