Hlavní obsah

Číně skvěle vyšla generálka na Peking

PRAHA

Čína zahájila v Aténách frontální útok na první pozici v medailovém pořadí zemí. Co se nepodařilo v Řecku, má se povést za čtyři roky v Pekingu. Na domácích olympijských hrách chtějí Číňané převálcovat v hodnocení národů dosavadní krále ze Spojených států. Předpověď? Pětačtyřicet zlatých medailí...

Článek

V Aténách patřilo čínským sportovním vyslancům dvaatřicet zlatých medailí. Takhle úspěšné hry Čína ještě nezažila. A to navíc počítala i s dalšími zlatými medailemi, které nakonec nevyšly. Například od gymnastů.

Vzhledem k tomu, že se čínští sportovci nově prosazovali i v odvětvích, která jim byla dosud zapovězena, není navýšení o dalších třináct zlatých nikterak nereálné. Vždyť kdo by si třeba nedávno vsadil na to, že se z nejcennějšího kovu bude čínská výprava radovat třeba v rychlostní kanoistice...

Číňané se na Peking 2008 pečlivě připravují. Je to zřejmé již z věkového průměru úspěšné výpravy. Čína vyslala do Atén celkem 407 sportovců, jejichž věkový průměr se pohyboval okolo 23 let. Měli pouze sbírat zkušenosti, místo toho málem ovládli olympijské hry. Za USA zaostali jen o tři zlaté.

Neúspěšní Rusové

Dařilo se ale nejen Číně. Úspěšné hry prožila i australská výprava. Sedmnáct zlatých, to byl ještě lepší výsledek než před čtyřmi lety doma v Sydney. Australané jsou na vzestupu. Vzhůru poskočili i Japonci.

Opačným směrem míří silné sportovní země, jako například Polsko. Naši severní sousedé nasbírali v Aténách deset medailí a to je pro ně nejhorší výsledek za posledních padesát let. "Poprvé od roku 1952 nefigurovalo Polsko v první dvacítce zemí," poznamenal k tomu podle ČTK deník Rzeczpospolita.

Jako neúspěšné hodnotí hry i v Rusku. Rusové skončili v hodnocení národů až třetí a to je jejich vůbec nejhorší umístění, včetně výsledků bývalého Sovětského svazu.

Upozornili na sebe Maďaři. Ovšem spíš ostudnou pachutí, kterou za sebou v Aténách zanechali. Do dopingových afér se zapletli vrhači Fazekas a Annus či vzpěrač Gyurkovics. Vrhači dokonce museli vracet nejcennější medaile.

Vadily verdikty sudích i atmosféra

Doping byl jednou z nepříjemností, které opět narušily atmosféru her. Vedle užívání zakázaných prostředků to byly i aféry kolem verdiktů rozhodčích. Sudí poškodili zejména gymnasty, rozhodnutí ve víceboji mužů bylo přímo skandální.

Co vadilo na hrách, které "se vrátily domů" dále? Málo diváků a s tím spojený nedostatek sváteční atmosféry. To byl oproti vřelým a přátelským hrám v Sydney velký krok zpět...

Reklama

Související témata: