Hlavní obsah

Doktor vybojoval druhé finále

ATÉNY

Kanoista Martin Doktor s přehledem zvládl semifinále pětistovky a představí se v obou olympijských finále. Již ve středu si totiž zajistil i boj o medaile na dvojnásobné trati. Na kanálu ve Schinias opět vyhrál svou jízdu a získal tak výhodnější postavení pro finále.

Článek

Kanoistům dnes přálo počasí, vítr se uklidnil a voda bez vln Doktorovi svědčila. V polovině trati těsně vedl, pole bylo velmi vyrovnané. Pak se však již Doktor mohutnými záběry odpoutal a získal náskok, který si před Maďarem Martonem Joobem v poklidu ohlídal. Třetí skončil Wang Ping z Číny.

"Podařil se mi start, ale to všem, takže to zas taková výhoda nebyla," řekl Doktor. A že už v polovině závodu byl v čele? "Myslel jsem si, že první po půlce nejsem, ale to se nehodnotí," povídal zadýchaně. "No jo, dneska jsem se musel trochu vydat," připustil. "Ale úplně na doraz to nebylo, to bych vypadal jinak," smál se Doktor.

Nejtěžší jízda

Byla to zatím jeho nejtěžší jízda v Aténách. "Kilák byl sice delší, ale dneska to všichni napálili od začátku a čekali, jestli to vydrží. Musel jsem jet rychle a čekal jsem, že to nevydrží," vykládal dvojnásobný vítěz z Atlanty. "Věřil jsem si, že se v posledních padesáti metrech dokážu zvednout," řekl.

Bývaly časy, kdy v semifinále velkých akcí si Doktor pouze kontroloval pozici a v závěru zrychlil. "Ale startovní pole je dneska vyrovnané, dostat se do finále není procházka růžovým sadem. Jel jsem standardní výkon, který byl potřeba," pravil sezemický závodník.

Finále na kilometru čeká Doktora v pátek ráno, o medaili na poloviční trati bude dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty bojovat v sobotu.

"Mám bohužel třetí dráhu, i když jsem si přál sedmou," litoval kanoista. Třebaže je levák, největší soupeře bude mít napravo. Španěl Cal, favorité Dittmer z Německa a Rus Opalev, o další dráhu dál Kanaďan Giles. "Nedá se nic dělat, pojedu z trojky. A budu muset jet asi od začátku pořádně svižně," věděl.

Strnadová skončila

Kajakářka Michala Strnadová se musela spokojit s účastí v semifinále. Mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě na specialistky nestačila a skončila sedmá. Přesto při své premiéře na "rychlé" vodě předvedla solidní výkon.

Do bojů o medaile postoupily z její jízdy Němka Wagnerová, Finka Honkanenová a Číňanka Li Tching.

Výsledky - 500 m
Muži:
C1 - semifinále: 1. Doktor (ČR) 1:50,253, 2. Joob (Maď.) 1:50,813, 3. Wang Ping (Čína) 1:51,649.
Ženy:
K1 - semifinále: 1. Wagnerová (Něm.) 1:52,630, 2. Honkanenová (Fin.) 1:53,050, 3. Li Tching (Čína) 1:53,598, ...7. Strnadová (ČR) 1:56,154 - nepostoupila.

Reklama

Související témata: