Hlavní obsah

Párová čtyřka: inteligent a tři dukláci

ATÉNY

Inteligent říká posádka párové čtyřky čtyřiadvacetiletému Davidu Kopřivovi. V lodi sedí od začátku na místě háčka. Letos dokončil Vysokou školu ekonomickou a olympiáda prý byla jeho posledním startem. "Chci s veslováním opravdu skončit. Budu se věnovat ekonomice, kterou jsem vystudoval. Možná mě budou přemlouvat, ale asi záměr nezměním," řekl.

Článek

"Olympiáda byla krásným vrcholem a v nejlepším se má přestat," dodal vážně Kopřiva. Prý neví, co by se muselo stát, aby svoje předsevzetí změnil. Na veslování prý určitě nezanevře.

Mluví třemi jazyky

Kopřiva je rodilý Pražák, i když bydlí za městem ve Zvoli. Zatím je svobodný. Závodí za pražskou Duklu. V reprezentaci je od roku 1989. Při svojí výšce 192 cm mohl být klidně i basketbalistou.

"Tenhle sport mě také baví a rád si ho zahraji, když je čas. V zimě rád lyžuji," prozradil na sebe s tím, že ho baví také studium jazyků, takže se v pohodě domluví anglicky, francouzsky i německy.

Tomáš Karas (29), řečený též Karásek nebo Kary, přišel do lodi letos na jaře místo Petra Vitáska. Ten jel na olympiádě ve čtyřce s kormidelníkem. Karásek zapadl do party velmi dobře. "Kluci mě přijali perfektně, moc mi pomohli. Nebylo těžké s nimi najít společnou řeč nejen na vodě," říkal s úsměvem.

Karas je také Pražák a měří ještě o osm centimetrů víc než Kopřiva. Závodí také za Duklu. Možná už jste tuhle loď kolikrát viděli, jak se prohání po Vltavě, ale asi vás nikoho nenapadlo, že bude na olympiádě stříbrná. Na rozdíl od svých současných kolegů nemá ve sbírce stříbro z loňského mistrovství světa. Ještě v posádce nebyl. Také on je svobodný. K jeho sportovním zálibám patří lyžování a horské kolo.

Benjamínek velitelem

Jedenadvacetiletý Jakub Hanák, řečený Hany, je nejmladším členem posádky. Pochází z Uherského Hradiště, kde také začínal s veslováním. Se 193 cm sice není nejvyšší, ale má přirozenou autoritu, je velitelem posádky. V lodi vydává povel, kdy je třeba zabrat. Strok pak udá tempo. I když na Vltavu vyjíždí převážně s touhle partou, klubově je členem VUK Slavia Praha.

Má rád všechny sporty s míči o různých velikostech, od tenisáku, přes basketbalový až po fotbalovou merunu. Také on je svobodný a studuje bankovnictví. "Veslování mě baví. Po dvou stříbrech by mohlo konečně přijít i zlato," přál si s tím, že tahle posádka to může dokázat. "Jestli Inteligent odejde nebo ne, to teď neřeším. Každý má právo jít svojí cestou," dodal.

Fandil Chalupovi

Dvaadvacetiletý David Jirka udává jako strok tempo. Z posádky je se 190 cm nejmenší. Kluci mu říkají Olík nebo Vilík. Závodí také za Duklu Praha a ze sportů má hodně rád lyžování, přímo vášnivě hraje nohejbal.

Také on pochází z města, kde se rodí dobří veslaři. Stejně jako skifař Václav Chalupa je z Jindřichova Hradce od rybníku Vajgar. Spolu se nepotkávali. "Ale viděl jsem ho jezdit už jako kluk. Moc jsem mu v Aténách přál medaili. Vlastně jsem navázal na jeho stříbro z Barcelony," říkal a věděl, že kousek od Jindřichova Hradce v Třeboni také byla slavná čtyřka.

"Ta přivezla z Helsinek zlato a měla kormidelníka," připomněl jinou slavnou kapitolu českého veslování. Konečně, proč by za čtyři roky tato loď, byť třeba v pozměněném složení, nemohla přivézt z Pekingu zlato?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.