Hlavní obsah

Pechanová doplavala v závodě na 10 kilometrů osmá

PEKING

Plavkyně Jana Pechanová obsadila v premiérovém závodě na 10 kilometrů na olympijských hrách osmé místo dvanáct sekund za vítězkou. Zlatou medaili ve středu získala díky drtivému závěru na pekingském kanálu Šun-i Ruska Larisa Ilčenková.

Článek

Sedmadvacetiletá majitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství světa Pechanová plavala celé dvě hodiny v hlavní skupině dvou desítek závodnic. Desetikilometrový závod se rozhodoval na posledních stovkách metrů, kdy nastoupila osminásobná mistryně světa Ilčenková a získala první zlato pro dálkové plavce v historii her.

Vítězná devatenáctiletá Ruska, osminásobná mistryně světa na 5 a 10 km měla z medaile velikou radost. „S výkonem už tak spokojená nejsem. Hodně jsem se nadřela. Neměla jsem svůj den, ale v tuto chvíli je pro mne nejcennější výsledek,“ říkala Ilčenková v cíli závodu.

Ruská favoritka odsunula na další medailové pozice Britky Keri-Anne Payneovou a Cassandru Pattenovou, které závod odtáhly. Pechanová se ve finiši posunula dopředu, ale do bojů o medaile nezasáhla. Na bronzovou pozici ztratila 8,7 sekundy.

Šestnácté místo obsadila Jihoafričanka Natalie du Toitová, první sportovkyně s amputovanou nohou, jež se kvalifikovala na olympijské hry. V Pekingu bude závodit i na paralympiádě.

Kobrichovou museli vytáhnout z vody 

Zatímco vítězná Ilčenková po desetikilometrovém plaveckém maratónu rozdávala ve veslařském areálu úsměvy, kousek dál zdravotníci křísili Chilanku Kristel Kobrichovou. Tu museli vytáhnout z vody už ve třetím okruhu, kdy se podle očitých svědků srazila s doprovodnou lodí.

Podle jiných zdrojů dostala křeče a začala se topit. Oficiální stanovisko k události však organizátoři nevydali. Třiadvacetiletou plavkyni se však prý podařilo vzkřísit a měla by být mimo nebezpečí ohrožení života. V Aténách před čtyřmi roky plavala Kobrichová v bazénu 400 a 800 m volným stylem.

Výsledky plaveckého maratótnu na 10 km, ženy:
1. Ilčenková (Rus.) 1:59:27,7, 2. Payneová -1,5, 3. Pattenová (obě Brit.) -3,3, 4. Maurerová (Něm.) -4,2, 5. Cunhaová (Braz.) -9,1, 6. Obersonová (Švýc.) -9,2, 7. Okimotová (Braz.) -9,7, 8. Pechanová (ČR) -12,0.

Reklama